Αχτσιόγλου: Μετά τον Αύγουστο θα ξαναδούμε τα μέτρα για τις συντάξεις

Αχτσιόγλου: Μετά τον Αύγουστο θα ξαναδούμε τα μέτρα για τις συντάξεις

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η υπεραπόδοση εσόδων των τελευταίων ετών αφήνει περιθώρια επανεξέτασης

Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο θα επενεξετάσει η κυβέρνηση τα περιθώρια βελτίωσης του μέτρου της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως είπε η ίδια, τις προηγούμενες χρονιές σημειώθηκε υπεραπόδοση εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μάλιστα κατά πολύ σε σχέση με τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί και ως εκ τούτου, όπως είπε χαρακτηριστικά «από την πλευρά μας εκτιμούμε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αχρείαστο και θα συνεχίσουμε να το συζητάμε και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα». Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα, τα οποια κάνουν λόγο για συντάξεις-επιδόματα, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα να πέσουν οι συντάξεις κάτω από τα 300 ευρώ», επισημαίνοντας ότι «έχουμε διασφαλίσει την εθνική σύνταξη, η οποία με το νέο σύστημα θα είναι στα 384 ευρώ και σε αυτή προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ακόμη, ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα συγκρίνουν τις συντάξεις «όπως θα έβγαιναν, αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές, με τις συντάξεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου». Είπε ακόμη, ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς αφορά εκείνους, οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 και των οποίων, με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τον νέο, η σύνταξη ήταν κατά τι μεγαλύτερη και εκεί ορίστηκε, ότι αυτή η προσωπική διαφορά θα περικοπεί έως 18%.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή όπως είπε, «επιτεύχθηκε με δεδομένα χαρακτηριστικά», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια».