850 εκατ. ευρώ για να πάρει η Σιόν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026

850 εκατ. ευρώ για να πάρει η Σιόν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητά της

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει τη δαπάνη έως και 994 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 854 εκατ. ευρώ) για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Η ελβετική πόλη Σιόν είναι μία από τις επτά υποψήφιες για τη φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2026. Οι άλλες υποψήφιες είναι το Κάλγκαρι του Καναδά, το Γκρατς της Αυστρίας, η πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη, το Ερζουρούμ της Τουρκίας, το Σαπόρο της Ιαπωνίας, ενώ η έβδομη υποψηφιότητα είναι η ιταλική, που προβλέπει τη φιλοξενία της διοργάνωσης μεταξύ άλλων στο Μιλάνο και το Τορίνο.

«Η κυβέρνηση αναμένει πολλαπλές θετικές εξελίξεις όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία, από την υποψηφιότητα ‘Σιόν 2026», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Πάντως, η τύχη της υποψηφιότητας της Σιόν εξαρτάται και από τους πολίτες του καντονιού στο οποίο υπάγεται, οι οποίοι καλούνται τον ερχόμενο μήνα να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν είναι υπέρ ή κατά.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσκαλέσει τους υποψηφίους τον ερχόμενο Οκτώβριο να υποβάλουν και επισήμως τις υποψηφιότητές τους, και η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του 2026 θα επιλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2019.