Ντομπρόβσκις: Πιθανή η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο

Ντομπρόβσκις: Πιθανή η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο

Με μια διφορούμενη δήλωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής του

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο άφησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, απάντησε «πιθανότατα ναι», προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα, ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο». Τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους» και συμπλήρωσε ότι «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση. […] Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επισημαίνει, ότι αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση, είναι να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη (σσ. γνωστό ως γαλλικό μοντέλο). «Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα, όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα, όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων» είπε.

Διευκρινίζει πάντως, ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του Ευρωπαϊκoύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε, όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα» τόνισε.

Ερωτηθείς από την Handelsblatt σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...