Χίτερ: Το τέλος των ελληνικών ψευδαισθήσεων

Χίτερ: Το τέλος των ελληνικών ψευδαισθήσεων

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανίας τονίζει ότι οι εξελίξεις διέψευσαν τις υποσχέσεις του 2015

Το 2018 αναμένεται να είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με το θετικό σενάριο η χώρα αναμένεται να απαλλαγεί από τα μνημόνια και τα δεσμά των πιστωτών, κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας Μίχαελ Χίτερ, βάζει τέλος στις ελληνικές ψευδαισθήσεις του 2015, ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος, εναλλακτικός δρόμος, σε σχέση με αυτόν των μεταρρυθμίσεων.

Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αφήσει -σε τρεις ακριβώς μήνες από σήμερα- οριστικά πίσω της τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια. Εντούτοις, με το μεταμνημονιακό τοπίο να είναι κάτι παραπάνω από θολό και τους κινδύνους της επόμενης μέρας να είναι ορατοί, τίθεται ευλόγως το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί να γίνεται λόγος για ένα αίσιο τέλος της πολύχρονης και ιδιαίτερα επώδυνης για τους πολίτες περιπέτειας της Ελλάδας. Το ερώτημα αυτό έθεσε η Deutsche Welle στον επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας.

Απαντώντας ο κ. Χίτερ τόνισε, ότι «όχι, δεν είναι όλα καλά, αλλά δεν είναι και τόσο άσχημα, όσο ήταν πριν 3 χρόνια, το 2015, με το πολιτικό χάος και τις συνεχείς παλινωδίες», επισημαίνοντας ότι «πολλά άλλαξαν στην Ελλάδα, ωστόσο πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη». Διευκρίνισε συνεχίζοντας ότι «πάντοτε ο κίνδυνος σε τέτοιες καταστάσεις είναι να χάσεις τη συνέχεια και να πιστέψεις ότι υπάρχουν άλλες πιο ευνοϊκές λύσεις… Η παραδοχή ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας είναι σημαντική, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές εξελίχθηκε -υπό τις δεδομένες συνθήκες- ικανοποιητικά και τα τεστ αντοχής των τραπεζών πήγαν επίσης καλά. Υπάρχει λοιπόν σαφής πρόοδος, αλλά σίγουρα δεν είναι όλα καλά, ειδικά όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους όπου υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος».

Η αναγκαστική στροφή του 2015

Ερωτηθείς πού διακρίνει τη μεγαλύτερη πρόοδο και σε ποια πεδία πρέπει ενδεχομένως να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, είπε ότι «πιστεύω ότι έγινε σαφές, πως δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική επιλογή ως προς τη στρατηγική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης […]. Μέχρι το 2015, οπότε ανέλαβαν την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, αιωρούνταν ότι υπήρχε μια τελείως διαφορετική εναλλακτική λύση. Η πραγματικότητα όμως έδειξε το πρόσωπό της. Το πρόβλημα που έχεις στο σπίτι σου, πρέπει να το λύνεις στο σπίτι σου, ενδεχομένως με έξωθεν βοήθεια. […] Αυτό είναι που άλλαξε από το 2015. Δεν υπάρχουν πλέον ψευδαισθήσεις για έναν ενδεχομένως πιο εύκολο, εναλλακτικό δρόμο».

Ο γερμανός ειδήμων παραδέχεται, ότι έγιναν και λάθη κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας, τα οποία ο ίδιος αποδίδει πρωτίστως στην έλλειψη εμπειρίας, αλλά και στην έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων κρίσεων. «Αναμφίβολα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα προέβλεπε μέτρα, τα οποία δεν είχαν νόημα μακροπρόθεσμα, ωστόσο από την άλλη πλευρά κανείς δεν αμφισβητεί τη γενική κατεύθυνση, η οποία οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέου πλαισίου για τη βιομηχανία και την οικονομία εν γένει» είπε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...