ΣΕΒ: Πρώτη η Αθήνα σε διεθνή κατάταξη για την συγκράτηση ταλαντούχων ατόμων

ΣΕΒ: Πρώτη η Αθήνα σε διεθνή κατάταξη για την συγκράτηση ταλαντούχων ατόμων

Η Ζυρίχη είναι η πρωταθλήτρια πόλη της γενικής κατάταξης, χωρίς όμως να πρωτεύει σε καμιά από τις 5 ενότητες παραμέτρων

Όσον αφορά στη διάθεση ταλαντούχων ατόμων να την επιλέξουν ως πόλη εγκατάστασης, η Αθήνα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ 90 πόλεων στο κόσμο, στην ετήσια έρευνα The Global Talent Competitiveness Index 2018, που εκδίδεται σε συνεργασία του INSEAD, THE ADECCO GROUP και TATA COMMUNICATIONS, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έρευνα που αξιολογεί 90 μεγάλες πόλεις στον κόσμο ως προς την ανταγωνιστικότητα ταλέντου, δηλ. τις συγκριτικές δυνατότητες που προσφέρει μια πόλη για τη διαβίωση ανθρώπων με υψηλές ειδικότητες (ταλέντα).

Όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που σχολιάζει την έρευνα, για την κατάταξη χρησιμοποιείται μια πλειάδα 17 παραμέτρων σε 5 ενότητες (διαμόρφωση [enable], προσέλκυση [attract], ανάπτυξη [grow], συγκράτηση [retain], και διεθνικότητα [be global]).

Στην γενική κατάταξη, η Αθήνα εμφανίζεται στη 28η θέση (και στη 15η θέση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πόλεις), ενώ έχει και την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλες τις πόλεις του κόσμου στην ενότητα «συγκράτηση». Οι παράμετροι που ενσωματώνονται στην ενότητα αυτή είναι η προσωπική ασφάλεια, η πυκνότητα γιατρών, οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης και το μηνιαίο ενοίκιο.

«Προφανώς, η Αθήνα είναι μια πόλη με χαμηλό κόστος διαβίωσης, υπερπληθώρα ιατρικού προσωπικού και, με σχετικά ικανοποιητικό δείκτη προσωπικής ασφάλειας», επισημαίνει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Ενδεικτικά, η Νέα Υόρκη έχει συνολικό δείκτη 50,7 στην ενότητα «συγκράτηση», έναντι 87,4 της Αθήνας, καθώς η προσωπική ασφάλεια αξιολογείται με 81, αλλά η πυκνότητα γιατρών με 34,2, οι μηνιαίες δαπάνες με 64,1 και το μηνιαίο ενοίκιο με 23,5. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, δηλαδή, παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαθμολογία της Νέας Υόρκης, όπως η υψηλή πυκνότητα γιατρών και το χαμηλό κόστος διαβίωσης ασκούν καθοριστική επίδραση στη βαθμολογία της Αθήνας».

Η Ζυρίχη είναι η πρωταθλήτρια πόλη της γενικής κατάταξης, χωρίς όμως να πρωτεύει σε καμιά από τις 5 ενότητες παραμέτρων.

Η εικόνα για τα επιμέρους κριτήρια έχει ως εξής:

  • Η Αθήνα έχει υψηλή βαθμολογία όσον αφορά στα νοικοκυριά με ίντερνετ, την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος, τον αριθμό φοιτητών στα πανεπιστήμια, την προσωπική ασφάλεια, την πυκνότητα γιατρών, τις μηνιαίες δαπάνες και το μηνιαίο ενοίκιο.
  • Η βαθμολογία είναι χαμηλή στη δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη, την παρουσία μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την παρουσία σημαντικών πανεπιστημίων και τη χρήση κοινωνικών δικτύων, την παρουσία διεθνών οργανισμών, και, τέλος, τη συνδεσιμότητα με αεροδρόμιο (σε σχέση με πληθυσμό και διεθνείς διασυνδέσεις). «Για να γίνει, συνεπώς, η Αθήνα ένας κόμβος Έρευνας και Τεχνολογίας όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες, απαιτείται μια καταλληλότερη υποδομή, κοινωνική και οικονομική, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ταλαντούχων ατόμων», καταλήγει ο ΣΕΒ, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό ότι η τάση αυτή καταγράφεται παρά την πλήρη απουσία μιας συγκροτημένης στρατηγικής κινήτρων «διακράτησης ταλέντου» στη χώρα, αντίστοιχης με αυτές που εφαρμόζουν πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Τέλος, σχολιάζοντας πρόσφατες εξελίξεις ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «η προσφάτως ψηφισθείσα από τη Βουλή ρύθμιση για την επιβολή «ψηφιακού» τέλους 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB, πέραν της ήδη εφαρμοζόμενης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, καθώς και η στάση της επίσημης Πολιτείας απέναντι στην πιθανότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς, με βάση τεχνογνωσία του CERN στους επιταχυντές, είναι απογοητευτικές και αντιστρατεύονται την προοπτική του μετασχηματισμού της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο».

Παρακαλούμε περιμένετε ...