Ανησυχητική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας

Ανησυχητική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας

Υποχώρησε κατά 50% ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Στο μισό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο περιορίστηκε η ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2018, με τους ειδικούς ωστόσο να κάνουν λόγο μόνο για «στιγμιαίο φρενάρισμα» της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανάπτυξη από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο περιορίστηκε στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 0,6% του τελευταίου τριμήνου του 2017. Η επιβράδυνση, η οποία είναι η μεγαλύτερη από το γ' τρίμηνο του 2016, αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της εσωτερικής κατανάλωσης, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στην επιδημία της γρίπης που έπληξε τη χώρα, στις περισσότερες από το σύνηθες αργίες και στις άνω του μέσου όρου ημέρες απεργίας.

Η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει ωστόσο, ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας συνεχίστηκε για 15ο διαδοχικό τρίμηνο, διάρκεια που αποτελεί την μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης χωρίς διακοπή από το 1991. «Πρόκειται για μια παύση ή για μια ουσιαστική στροφή; Για μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Πρόκειται απλώς για ένα στιγμιαίο φρενάρισμα», δηλώνει στην Handelsblatt ο αναλυτής της DekaBank Αντρέας Σόιερλε. Επισημαίνει ωστόσο, ότι «αυτό δεν θα πρέπει να επισκιάζει το γεγονός, ότι οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική έχουν αυξηθεί και λόγω των πολιτικών νέο-προστατευτισμού από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το β' τρίμηνο του έτους, λόγω του μεγάλου αριθμού παραγγελιών και των υψηλών ποσοστών απασχόλησης. Για το σύνολο του 2018 προβλέπει ανάπτυξη ύψους 2,3%.

Παρακαλούμε περιμένετε ...