Νέα παγκόσμια οικονομική κρίση «βλέπει» η Handelsblatt

Νέα παγκόσμια οικονομική κρίση «βλέπει» η Handelsblatt

Επισημαίνει ότι το χρέος κρατών και ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 164 τρισ. δολάρια

Στο παγκόσμιο χρέος και στη διαπίστωση ότι διογκώνεται δραματικά, αφιέρωσε το κεντρικό της άρθρο η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Όπως γράφει ο σχολιαστής της, κράτη αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έχουν συσσωρεύσει περισσότερα χρέη, από όσα πριν από τη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ, ανέρχονται στο γιγαντιαίο ποσό των 164 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 225% της παγκόσμιας οικονομικής απόδοσης. «Το υπερχρέος είναι απότοκο της φτηνής νομισματικής πολιτικής των εθνικών τραπεζών», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Επί μια δεκαετία περίπου οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, ακολούθησαν πολιτική σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα ο δανεισμός να γίνει όσο ποτέ άλλοτε φτηνός. Τώρα αυξάνεται η ανησυχία, για τις συνέπειες του ότι οι θεματοφύλακες του δολαρίου στις ΗΠΑ άρχισαν να ανεβάζουν τα κεντρικά επιτόκια και οι μεγαλύτερες ανησυχίες στρέφονται προς τα χρέη των επιχειρήσεων, στις ΗΠΑ αλλά και στην Κίνα» αναφέρει.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις οικονομολόγων για επικείμενο κραχ και συνεχίζει, αναφέροντας ότι «κυρίως η υπερχρέωση των επιχειρήσεων θα μπορούσε να δρομολογήσει ένα μοιραίο φαύλο κύκλο. Διότι με την αύξηση των επιτοκίων, ξαφνικά οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα χρέη τους, χωρίς να είναι όλοι σε θέση να το κάνουν».

Όπως επισημαίνει «για να μειώσουν τα έξοδά τους (οι επιχειρηματίες) θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε μείωση του κόστους, για να πληρώσουν τα υψηλοτέρα επιτόκια. Το αποτέλεσμα; Απολύσεις και μείωση των επενδύσεων που θα επηρεάσουν άμεσα το ποσοστό ανάπτυξης κι όλα αυτά μαζί θα αυξήσουν την πιθανότητα ύφεσης».