Ο Ερντογάν βυθίζει ακόμη περισσότερο την τουρκική λίρα

Ο Ερντογάν βυθίζει ακόμη περισσότερο την τουρκική λίρα

Δήλωσε ότι θα αναλάβει ρόλο στη χάραξη νομισματικής πολιτικής και θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού

Σε χαμηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου βυθιζεται η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Bloomberg, στις οποίες επέκρινε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για την νομισματική πολιτικήξ που ακολουθεί και τα υψηλά επιτόκια.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά, ότι μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της χώρας, θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην οικονομία και την χάραξη νομισματικής πολιτικής. Όπως είπε «όταν οι πολίτες περνάνε δύσκολα εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής, κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν». Συμπλήρωσε δε, ότι μετά τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία «δεδομένου ότι θα κατηγορήσουν (οι πολίτες) τον Πρόεδρο γι' αυτό, πρέπει ο Πρόεδρος να ασκεί επιρροή στη νομισματική πολιτική».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη, ότι μετά την επανεκλογή του θα κάνει κάποιες επιλογές «που μπορεί να είναι δυσάρεστες, αλλά πρέπει να τις κάνουμε, επειδή η κυβέρνηση και το κράτος είναι υπεύθυνοι έναντι των πολιτών». Προανήγγειλε δε, ότι μετά την επανεκλογή του περιμένει από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να υπακούσει στις εντολές του για μείωση των επιτοκίων. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Τουρκίας είναι στο 13,5% με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 10,9%.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο, μετά απ' αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν, η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα το πρωί στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου και στην τελευταία θέση της λίστας με τα 17 βασικά νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg. Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα κατέγραφε απώλειες της τάξης του 0,6% και ισοτιμία του διαμορφωνόταν στις 4,3942 λίρες ανά δολάριο.