Πρόβα διαζυγίου του ΔΝΤ με την Ευρώπη

Πρόβα διαζυγίου του ΔΝΤ με την Ευρώπη

Κόντρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Νέα έκτακτη συνεδρίαση EWG την επόμενη εβδομάδα πριν το Eurogroup της 24ης Μαίου.

Το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον παραμένει αγεφύρωτο. Το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος καθώς η εξίσωση μείωσης του ελληνικού χρέους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η Γερμανία κρατά όχι μόνο αδιάλλακτη στάση αλλά βάζει συνεχώς στο τραπέζι νέες συζητήσεις και όρους. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για το νέο και καθοριστικό γύρο διαπραγματεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πριν την επόμενη σύνοδο υπουργών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Euro Working Group προκειμένου να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα της τεχνικής συμφωνίας (SLA). Αυτή τη φορά η συνεδρίαση του EWG θα γίνει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να προλάβουν να μελετήσουν το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας.

Πληροφορίες από το Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το απόγευμα της Δευτέρας κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Washington Group, η γερμανική αντιπροσωπεία όχι μόνο επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή με νέα προαπαιτούμενα, αλλά και κάθε φορά που θα ξεκλειδώνουν παρεμβάσεις για το χρέος θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση της γερμανικής Βουλής. Θέση που ακυρώνει και τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό ελάφρυνσης.

Η θέση αυτή δεν ικανοποιεί την Ελλάδα αλλά και το ΔΝΤ που θέλουν «ξεκάθαρη» λύση ως μήνυμα προς τις αγορές. Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ζήτησε από την Ευρωζώνη να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Ως γνωστόν το πρόγραμμα λήγει στις 21 Αυγούστου και το ΔΝΤ δεν θα έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει ούτε μία τριμηνιαία αξιολόγηση - επισκόπηση του προγράμματος..

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης που θα τεθούν επί τάπητος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στις επαφές που ξεκινούν την Τετάρτη στην Αθήνα. Μέχρι το Σάββατο οι δυο πλευρές αναζητούν μια τεχνική συμφωνία ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν το Eurogroup της 24ης Μαίου θα συνεδριάσει εκ νέου το ΕuroWorkingGroup

Το ζήτημα που θα βρεθεί στο τραπέζι τις επόμενες, ώρες και όχι ημέρες είναι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Αθήνα δεν έχει κάνει τα βήματα που είχε δεσμευθεί και η όποια μείωση είναι με ρυθμό χελώνας.

Λίγο πριν από την έλευση των Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) στην Αθήνα, οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν χθες στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για τα ανοικτά θέματα του προγράμματος και το πώς θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον.

Συζήτηση έγινε για την εκκρεμούσα υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία για να εκταμιευτεί η Ελλάδα θα πρέπει να τεκμηριώσει πως εξόφλησε «φέσια» του Δημοσίου συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και πως η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν συμβατή με τους στόχους του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM το Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 3,4 δισ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητες σε σύγκριση με το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ οι επιστροφές φόρων τον Απρίλιο 2018 ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (241 εκατ. ευρώ).

Ένα άλλο θέμα που είναι καίριας σημασίας, είναι πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή κατά πόσο πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια. Σχετικά αναμένεται η έκθεση από την ΕΚΤ.