«Είχαμε κρίση όχι γιατί το κράτος ξόδευε πολλά αλλά γιατί εισέπραττε λίγα»

«Είχαμε κρίση όχι γιατί το κράτος ξόδευε πολλά αλλά γιατί εισέπραττε λίγα»

Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, λέει ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

«Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» τονίζει ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά «η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα πρέπει να προστατευθεί, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν αβεβαιότητες», επισημαίνει ο Φ. Κουτεντάκης, προειδοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη «να διασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση». Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι η τέταρτη αξιολόγηση και η ρύθμιση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, αναφερόμενος στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, «η διαδικασία προσαρμογής ήταν οδυνηρή αλλά οι μεταρρυθμίσεις του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να διατηρηθούν». Έχει ιδιαίτερη αξία η επισήμανσή του ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν ήταν στην πλευρά των δαπανών αλλά των εσόδων. «Δεν οδηγηθήκαμε στην κρίση επειδή το κράτος ξόδευε πολλά, αλλά επειδή εισέπραττε λίγα. Συνεπώς, ήταν μάλλον αυτονόητο η δημοσιονομική προσαρμογή να στηριχθεί περισσότερο στα έσοδα και λιγότερο στις δαπάνες » αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Φ. Κουτεντάκης επαναφέρει την πρόταση για ελάχιστη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας που διατύπωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την τριμηνιαία έκθεσή του. Μεταξύ των προκλήσεων αυτών που έχουν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες, αλλά και η συρρίκνωση του φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου. Όπως σημειώνει ο Φ.Κουτεντάκης «η αντιμετώπισή τους απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό που δεν θα λειτουργήσει αν ανατρέπεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή». Συνεπώς, προσθέτει, «απαιτείται μια ελάχιστη συναίνεση για τις γενικές κατευθύνσεις».

Σε ότι αφορά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αν και σημειώνει ότι το ακριβές ύψος τους μπορεί να πρέπει να συζητηθεί, εντούτοις προσθέτει ότι «είναι μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Συνεπώς δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσής τους». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «ακόμη και με δεδομένους τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων φαίνεται να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που επιτρέπει τη μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών είτε την επέκταση της κοινωνικής προστασίας είτε και τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών». Και όπως χαρακτηριστικά λέει: «η κατανομή αυτού του δημοσιονομικού χώρου και η επακόλουθη διαμόρφωση του μίγματος είναι θέμα πολιτικής επιλογής».

Σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε πως η πρόσφατη έκθεσή του δεν αναφέρεται στην πιστοληπτική γραμμή, ούτε στην υπερφορολόγηση, ο κ. Κουτεντάκης θα πει: «σκοπός της έκθεσης δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων και ειδήσεων, αλλά η αναλυτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας, όπου κάθε διαπίστωση τεκμηριώνεται από επίσημα στοιχεία με πίνακες, διαγράμματα και παραπομπές στις αντίστοιχες πηγές».

3
σχόλια
 1. avatar Ερωτιάρης

  Αυτά τα λέει γιά να τα ακούνε τα πιτσιρίκια που έχουν γεννηθεί μετά το 1998 και δεν γνωρίζουν τι γινόταν στο παρελθόν, ώστε να αρμέξει ψήφους.
  Το Κράτος μας αμέσως μετά τη μεταπολίτευση του 1974 άρχισε να αρμέγει τρελά λεφτά τα οποία πήγαν στους συνδικαλιστές, τους αριστεράκηδες.
  Τις Δεκαετίες 70-80-90-2000-2005, αυτά όλα τα παράσιτα της ψευτοαριστεράς αρμέγανε τρελά λεφτά, μόλις είδανε τα ζόρικα (2005-2008) αρχίσανε να παίρνουν εθελούσιες και εφάπαξ 200.000, 300.000, μιλάμε γιά τρελά λεφτά + τα δάνειά τους από τις τράπεζες.
  Έτσι λοιπόν ο μαγαζάτορας ΟΧΙ μόνο ακούμπαγε τις σακούλες με τα λεφτά στις Εφορίες, ΟΧΙ μόνο του κλείσανε την επιχείρηση, αλλά έμεινε χρεωμένος και κυνηγημένος από το "καϋμένο" το Κράτος το οποίο ακόμη και τώρα εξυπηρετεί τα δικά του παιδιά.
  Εγώ προτείνω στη νεολαία να πάει να μιλήσει με παλαιούς εμπόρους και επιχειρηματίες γιά να μάθει την αλήθεια και να μη μασάει τα ψέματα των μπολσεβίκων, οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ και τα είχαν ΟΛΑ στο πιάτο.

 2. avatar Μπαταβάνης Νικόλαος.

  Κάποτε οι κυβαρνώντες απ'το βαζάκι τρώγαν όσο μέλι κράταγε το δαχτιλάκι τους.Σήμερα πήραν μαζί τους και τις κυψέλες,ντανιάζωντας'τις στις αποθήκες τους.Άν θέλεις το υπόλοιπο εισπραχθέν,τώρα ξέρεις πού να ψάξεις.

 3. avatar Ψηρίς

  Μήπως ο τίτλος του άρθρου έχει ένα λαθάκι που το κάνει ακατανόητο;
  "Όχι" αντί για "ότι";;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...