Ο Ερντογάν και η… κατάρα των επιτοκίων

Ο Ερντογάν και η… κατάρα των επιτοκίων

Κατρακυλά εκ νέου η λίρα, που χθες είχε ανακάμψει μερικώς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε σήμερα υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας τα επιτόκια «πηγή κάθε κακού», και πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μία νέα πτώση της τουρκικής λίρας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να βάλει ένα «φρένο» στον υψηλό πληθωρισμό.

«Αν οι πολίτες μου πουν να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι στις εκλογές, λέω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας των επιτοκίων», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στην Άγκυρα, προσθέτοντας: «Γιατί πιστεύω ότι τα επιτόκια είναι η πηγή κάθε κακού».

Την Πέμπτη η τουρκική λίρα είχε ανακάμψει, μετά από μία έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό του επιτελείο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ραγδαίας αποδυνάμωσης του εθνικού νομίσματος της χώρας, κατά 10% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων για τη χαλάρωση των πιέσεων από τα επιτόκια και την προστασία της τουρκικής λίρας.

Ωστόσο, μετά τα σημερινά σχόλια του Ερντογάν το τουρκικό νόμισμα έπεσε ως και στις 4,3080 λίρες ανά δολάριο, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας.