Τι λέει το υπουργείο Εργασίας για την παρακράτηση στις συντάξεις

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας για την παρακράτηση στις συντάξεις

Υποστηρίζει ότι είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί σχετικά με τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων

Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει αναφορικά με την παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις κύριες συντάξεις, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, τα οποία όπως αναφέρει «επιχειρούν να δημιουργήσουν παντελώς ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με τις συντάξεις και τις παρακρατήσεις της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ, η οποία έχει επιβληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Από την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 περισσότεροι από 198.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν αυξημένη επικουρική σύνταξη, με όφελος που φθάνει έως και τα 83 ευρώ το μήνα, αφού η κυβέρνηση κατάφερε μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με όπλο την πλεονασματική λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, να ξεπεράσει το πρόβλημα μιας δεσμευτικής από το 2011 παρακράτησης για το ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις.

Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει αναφορικά με την παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις κύριες συντάξεις, καθώς η διάταξη του άρθρου 14, παρ.2α, του Ν.4387/16 αναφέρει ρητά ότι οι συντάξεις "συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014". Επομένως εφαρμόζονται οι κανόνες ως είχαν.

Άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι πλήρως ανυπόστατοι. Ο υπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση η οποία είχε εκδοθεί.

Όσοι εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα εκτίθενται διπλά, καθώς αποκαλύπτουν την πλήρη άγνοιά τους για το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει για τις συντάξεις και το ΑΚΑΓΕ».