Πέρασαν τα stress tests όλες οι τράπεζες

Πέρασαν τα stress tests όλες οι τράπεζες

Η συνολική ζημιά που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρω

Καλά νέα ανακοίνωσε, όπως είχε προαναγγελθεί,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το χρηματικό κεφάλαιο των 4 συστημικών τραπεζών.

Με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9% στο δυσμενές σενάριο πέρασαν το τεστ αντοχής και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) o SSM, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

*της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 5,9%,

*της Εθνικής στο 6,92%,

*της Εurobank στο 6,75% και

*της Αlpha Bank στο 9,69%.

Σύμφωνα με τον SSM η συνολική απομείωση (ζημιά ) που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρω.

Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανακοινώθηκαν εγκαίρως, ώστε να υπάρχει επαρκές περιθώριο διορθώσεων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που αναμένεται να αποφασιστεί το τέλος (ή μη) του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, χωρίς να τον κατονομάζει, εφόσον δεν προκύψει ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, τότε αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ακόμη και μέτρα ανακούφισης του χρέους.