Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για τα εμπόδια που θέτει στην ελεύθερη αγορά

Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για τα εμπόδια που θέτει στην ελεύθερη αγορά

«Έχουμε όλοι δει ότι αυτές τις ημέρες όλες οι πλευρές της διεθνούς κοινότητας έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τον ΠΟΕ»

Δεν συνάδουν με τον νόμο της αγοράς και τους διεθνείς κανόνες καθώς η μονομέρεια και ο προστατευτισμός είναι πράξη απομόνωσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, σχολιάζοντας την επιστολή οικονομολόγων προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τον προστατευτισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότεροι από 1.100 Αμερικανοί οικονομολόγοι υπέγραψαν μια επιστολή προειδοποιώντας τον Τραμπ και το αμερικανικό Κογκρέσο να μην επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν τη δεκαετία του ’30 με την υιοθέτηση πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού.

Οι οικονομολόγοι απέστειλαν την επιστολή στον Τραμπ και το Κογκρέσο, καλώντας τους να υπαναχωρήσουν από τις απειλές περί δασμών, υποστηρίζοντας ότι οι αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες προέβη το Κογκρέσο τη δεκαετία του 1930 βύθισαν την αμερικανική οικονομία στη Μεγάλη Ύφεση.

Οι οικονομολόγοι είπαν ότι οι δασμοί προστατευτισμού θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο που θα αυξήσουν τις τιμές που θα κληθούν να καταβάλουν οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι υψηλοί δασμοί θα επηρεάσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες ενώ δεν συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη.

«Έχουμε όλοι δει ότι αυτές τις ημέρες όλες οι πλευρές της διεθνούς κοινότητας έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) και να συμμορφωθούν με τους πολυμερείς κανόνες. Υπάρχουν επίσης ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ που είναι ανοικτά ενάντια στη χρήση του εμπορικού προστατευτισμού από την αμερικανική πλευρά», δήλωσε η Χούα.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιστολή επισημαίνει την ουσία του ζητήματος και τους κινδύνους που θα προκύψουν από την κίνηση στην οποία προχώρησε η αμερικανική πλευρά να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς.