Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία και ο Ερντογάν τάζει λεφτά

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία και ο Ερντογάν τάζει λεφτά

Τα προεκλογικά «δώρα» θα κοστίζουν στη χώρα περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η Άγκυρα δεν έχει στην πραγματικότητα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, σχεδόν στο 11% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο εν μέσω ανησυχιών για την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters  που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, που έχει υποχωρήσει περίπου κατά 10% έναντι του δολαρίου φέτος, προκαλούν ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς ετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα,  η  Die Welt γράφει ότι «τα προεκλογικά δώρα του Ερντογάν υπονομεύουν την τουρκική οικονομία».

«Επί μήνες, προσπαθεί να καταστήσει σαφές στους συμπατριώτες του πόσο καλή είναι η πατρίδα και η ευημερία τους. Έχει ενορχηστρώσει μια οικονομική άνθηση και παρεμβαίνει ειδικά στη νομισματική πολιτική της χώρας. Και επειδή, λόγω του αμείλικτου πληθωρισμού και του υψηλού ποσοστού ανεργίας, δεν είναι κάθε Τούρκος πεπεισμένος για την αύξηση της ευημερίας, τώρα διανέμει γενναιόδωρα δώρα στους ψηφοφόρους» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, έβαλε σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο κινήτρων. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν σε δυο δόσεις από 1.000 λίρες (περίπου 200 ευρώ). Περίπου δώδεκα εκατομμύρια Τούρκοι σύντομα θα λάβουν δύο επιταγές ταχυδρομικώς, η πρώτη εκ των οποίων θα φτάσει μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν θα είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι ευχαριστημένοι. Το πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων περιλαμβάνει και άλλα οφέλη, όπως η ακύρωση φορολογικών οφειλών ή ποινών. Η Die Welt υπολογίζει ότι τα προεκλογικά δώρα θα κοστίζουν στη χώρα περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η Άγκυρα δεν έχει στην πραγματικότητα.

Το πόσο  κρίσιμη είναι η κατάσταση, φαίνεται από  την αντίδραση της Standard & Poor's (S&P), η οποία λίγες ώρες μετά το ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας ακόμη περισσότερο, στον λεγόμενο τομέα των «σκουπιδιών». Η επεκτατική οικονομική πολιτική του Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβεί στις 24 του Ιούνη, εν αναμονή των τοπικών εκλογών του χρόνου.