Βερολίνο: Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις για το χρέος

Βερολίνο: Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις για το χρέος

Συνάντηση Μέρκελ με Ρέγκλινγκ την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα

«Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και επισήμανε ότι το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του.

Ο κ. Κόλμπεργκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το ζήτημα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα στην Σόφια, όπου έγινε ενημέρωση από τους θεσμούς σχετικά με το πώς έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το θέμα τώρα είναι να γίνει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σε αυτό υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να ολοκληρωθούν. Ταυτόχρονα το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του προγράμματος, εάν πιθανόν είναι απαραίτητα μέτρα για το χρέος», πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή «προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις», αλλά υπάρχει σε εξέλιξη η σχετική διαβούλευση.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της, με το Eurogroup και τους άλλους διεθνείς θεσμούς και οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως πριν από το τέλος του προγράμματος», ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ήδη στον έλεγχο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής του ΕΜΣ και ότι στις 20 Ιουλίου 2017 αποφάσισε ένα δικό του πρόγραμμα.

«Η εκταμίευση αυτού του προγράμματος προϋποθέτει ότι η Ελλάδα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, όπως την βλέπει το ΔΝΤ. Σε αυτές τις συνομιλίες βρισκόμαστε τώρα. Δεν μπορώ όμως να σας ανακοινώσω εδώ ακόμα κάποια αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Κόλμπεργκ.

Συνάντηση Μέρκελ – Ρέγκλινγκ την Πέμπτη

«Εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων» για τα τρέχοντα ζητήματα της Ευρωζώνης θα έχουν την επόμενη Πέμπτη στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ανακοινώνοντας την συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων που έχει η καγκελάριος κάθε τόσο με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και, παρότι διευκρίνισε ότι πρόκειται για εμπιστευτική συνάντηση για την οποία δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες, ανέφερε ότι «μπορεί κανείς να πει ότι θα συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα της Ευρωζώνης».