Μίνι Μουντιάλ με 8 ομάδες κάθε δύο χρόνια σχεδιάζει ο Ινφαντίνο

Μίνι Μουντιάλ με 8 ομάδες κάθε δύο χρόνια σχεδιάζει ο Ινφαντίνο

Το πλάνο του προέδρου της FIFA για νέες διοργανώσεις και αναβάθμιση των υπαρχουσών

Τη διεξαγωγή ενός «μίνι Μουντιάλ» κάθε δύο χρόνια, στο οποίο θα συμμετέχουν οκτώ εθνικές ομάδες, πρότεινε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Το τουρνουά θα ονομάζεται Final 8 και θα αποτελεί το αποκορύφωμα του προτεινόμενου παγκόσμιου National League, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων σε επίπεδο εθνικών ομάδων που επιδιώκει η FIFA, προσβλέποντας σε επιπλέον έσοδα της τάξεως των 21 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν 12ετή κύκλο.

Σύμφωνα με την επιστολή του Ινφαντίνο που επικαλείται το Reuters, το Final 8 θα διεξάγεται κάθε Οκτώβριο ή Νοέμβριο των μονών ετών, από το 2021 και μετά. Ο Ινφαντίνο υποστηρίζει πως μία «σοβαρή» ομάδα επενδυτών είναι πρόθυμη να πληρώσει 21 εκατομμύρια ευρώ για τη διοργάνωση αυτή, καθώς και για μία αναβαθμισμένη εκδοχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, που επίσης προβλέπεται να ξεκινήσει το 2021 με 24 ομάδες.

Όσο για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ, αυτό θα καταργηθεί.

Στην επιστολή Ινφαντίνο δεν αναφέρεται ξεκάθαρα πόσες ομάδες θα προκρίνονται από κάθε ήπειρο.

Η επιστολή αυτή εστάλη από τον Ινφαντίνο στα μέλη του Συμβουλίου της FIFA, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Ινφαντίνο, όλα τα έσοδα από τη νέα διοργάνωση θα αναδιανέμονται, και επομένως η FIFA δεν θα έχει οικονομικό όφελος. «Πιστεύουμε ότι αυτή η προσφορά είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τις συνομοσπονδίες και τις ενώσεις-μέλη, καθώς και για το ποδόσφαιρο εν γένει», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε μία άλλη πρόταση για την Ευρώπη, στην επιστολή προτείνεται να λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες έως και 42 εκατομμύρια ευρώ από τη συμμετοχή τους σε μία διοργάνωση UEFA Nations League, με το ποσό αυτό να πηγαίνει στις πρώτες πέντε χώρες της κατάταξης. Οι επόμενες πέντε θα λαμβάνουν από 12,5 με 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι 33 χώρες με τη χαμηλότερη κατάταξη θα λαμβάνουν 5,9 εκατομμύρια ευρώ.