Παράταση για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης σε δεύτερο φορέα ασφάλισης

Παράταση για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης σε δεύτερο φορέα ασφάλισης

Αφορά αυτοαπασχολούμενους με έναρξη εργασιακού βίου πριν την 1η Ιανουαρίου 1993

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου 2018 δίνει ο ΕΦΚΑ για όσους ασφαλισμένους πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης από δεύτερο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Η παράταση ισχύει και για περιπτώσεις, όπου ο ασφαλισμένος επιθυμεί να ανακαλέσει την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης. Για να δοθεί η σχετική παράταση, είχε προηγηθεί απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναφερόταν στην αναγκαιότητα να γίνει αυτή η διευκόλυνση «για λόγους χρηστής διοίκησης». Η παράταση αφορά κυρίως μηχανικούς, που είχαν ασφάλιση σε δύο ταμεία ή στο Δημόσιο, αλλά και σε υγειονομικούς και δικηγόρους.

Πρόκειται για περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων, που κατέβαλλαν εισφορές σε δύο ταμεία και τώρα θα μπορούν να καρπωθούν το όφελος της χορήγησης διπλής σύνταξης, κάνοντας χρήση διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν το σκέλος της παράλληλης ασφάλισης (ν.4387/2016, άρθρα 17 & 36). Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, η διαδικασία αυτή αφορά «παλαιούς ασφαλισμένους», δηλαδή όσους έχουν έναρξη εργασιακού βίου πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993.