Στη Δυτική Μακεδονία το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ

Στη Δυτική Μακεδονία το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ

Αττική και Θεσσαλία στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους μακροχρόνια άνεργους

Μείωση του ποσοστού ανεργίας παρουσίασε το 80% των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με την χώρα μας να κατακτά άλλη μία πρωτιά και σε αυτόν τον τομέα, με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανέργων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Πράγας (1,7%) στη Τσεχία, στο Τρίερr (2%) της Γερμανίας, στις τσεχικές περιοχές του Střední Čechy και του Jihozápad και τις γερμανικές περιφέρειες Niederbayern και Mittelfranken (2,1%).

Αντιθέτως, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία (29,1%), στην Ciudad Autónoma de Melilla (27,6%) στην Ισπανία, στη Δυτική Ελλάδα και στην Extremadura στην Ισπανία (26,3%), στη Mayotte (25,9%) μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας και στην Ανδαλουσία (25,5%) στην Ισπανία. Περίπου το 20% των περιφερειών της ΕΕ εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας στο ήμισυ ή λιγότερο του μέσου όρου της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται στο 7,6%.

Πίνακας της Eurostat με τα ποσοστά ανεργίας στις περιφέρειες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ

Η ανεργία των νέων στις περιφέρειες της ΕΕ

Το 2017 το μέσο ποσοστό ανεργίας για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών στην ΕΕ ήταν 16,8%, ωστόσο και σε αυτήν την κατηγορία οι περιφερειακές διαφορές είναι σημαντικές. Τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Πράγα της Τσεχίας και στο Oberbayern της Γερμανίας (και 3,8%), στο Weser-Ems (4,6%) της Γερμανίας και στην Στουτγάρδη (4,7%) της Γερμανίας.

Το υψηλότερο ποσοστό είχαν οι περιοχές Ciudad Autónoma de Melilla (62,7%) στην Ισπανία και το βόρειο Αιγαίο (58,2%) στην Ελλάδα. Σε περισσότερα από τα 3/4 των περιφερειών της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας.

Η μακροχρόνια ανεργία στις περιφέρειες της ΕΕ

Στο 45% κατά μέσο όρο ανήλθε το ποσοστό των ανέργων που ήταν εκτός εργασίας για 12 μήνες ή περισσότερο στην ΕΕ το 2017. Στις περιφέρειες της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας καταγράφηκαν στο Övre Norrland (12,8%) της Σουηδίας, το Berkshire, το Buckinghamshire και το Oxfordshire (13,2%) της Μεγάλης Βρετανίας και στο Βουκουρέστι (13,8%) της Ρουμανίας.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα 3/4 των ανέργων ήταν εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο στη γαλλική υπερπόντια περιοχή Mayotte (83,8%) και σε δύο ελληνικές περιφέρειες, την Αττική (77,3%) και την Θεσσαλία (77,2%).