Spotify και Apple Music σώζουν την παγκόσμια μουσική βιομηχανία

Spotify και Apple Music σώζουν την παγκόσμια μουσική βιομηχανία

Η ταχύτατη ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming τα τελευταία χρόνια ανεβάζει τον τζίρο της αγοράς

Οι υπηρεσίες online streaming μουσικής, όπως τo Spotify και το Apple Music, είναι πλέον η σημαντικότερη πηγή εσόδων της μουσικής βιομηχανίας, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα έσοδα από πωλήσεις δίσκων και ψηφιακές πωλήσεις, σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία της βιομηχανίας, IFPI.

Όπως επισημαίνει σε μελέτη της η IFPI, η ταχύτατη ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, η οποία παρουσίασε θετικό τζίρο για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Το 2014, οι πωλήσεις μουσικής είχαν υποχωρήσει κατά 40% σε βάθος 15ετίας, στα 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της επέλασης υπηρεσιών όπως το Napster, που επέτρεπαν στους χρήστες να «κατεβάζουν» δωρεάν μουσική, πλήττοντας δραματικά τις πωλήσεις CD. Το 2017, ο συνολικός τζίρος της βιομηχανίας ανέβηκε στα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 8,1% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, η ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming επιτρέπει στην αγορά να προσεγγίσει νέες περιοχές του κόσμου, ενώ παράλληλα «διορθώνει» μία γενιά μουσικόφιλων που γαλουχήθηκαν στην «πειρατεία».

Η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική και την Κίνα, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,7% και 35,3% αντίστοιχα μέσα σε ένα χρόνο.

Και πάλι, όμως, τα έσοδα για το 2017 είναι μόλις στο 68,4% των εσόδων που είχαν καταγραφεί το 1999, όταν η αγορά έφτασε στο ανώτατο σημείο της...