CNBC: Αγώνας δρόμου της Ελλάδας για τις ιδιωτικοποιήσεις

CNBC: Αγώνας δρόμου της Ελλάδας για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει ορισμένες αποκρατικοποιήσεις για να βγει από το πρόγραμμα

Στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα έως τον Αύγουστο, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα αναφέρεται το CNBC σε δημοσίευμα του στην ιστοσελίδα του με τίτλο «η Ελλάδα βιάζεται να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία πριν την κρίσιμη προθεσμία του προγράμματος».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ωστόσο όπως συνέβη το 2017, έτσι και φέτος αναμένεται να πετύχει χαμηλότερα έσοδα από το αναμενόμενα. Το CNBC σημειώνει, ότι το 2017 τα έσοδα της χώρας από τις ιδιωτικοποιήσεις έφθασαν τα 1,7 δισ. ευρώ, κατά 0,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.

Συνολικά, το πρόγραμμα για το 2018 περιλαμβάνει 19 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και την πώληση 10 λιμανιών, ακινήτων, των ΕΛ.ΤΑ., της ΕΥΔΑΠ κλπ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέα οικονομική βοήθεια ή εποπτεία μετά τον Αύγουστο, σε αυτό που ονομάζουν clean exit. Αυτό θα σήμαινε, ότι η Ελλάδα θα είναι στο έλεος των αγορών για να αυτοχρηματοδοτείται. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας από το εξωτερικό, για να αποφύγει τα προβλήματα λόγω αναταραχών στην αγορά, που θα αύξανε τα κόστη δανεισμού» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, τα έσοδα για το α΄ εξάμηνο του 2018 υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και υπόκεινται επίσης στο οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για το Ελληνικό. Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή πριν τον Ιούνιο, σε περίπου 2 μήνες, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. Το CNBC σημειώνει ακόμη, ότι δεδομένων των καθυστερήσεων το 2017 και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το 2019.