ΥΠΟΙΚ: Εφικτός στόχος τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα χρόνια

ΥΠΟΙΚ: Εφικτός στόχος τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα χρόνια

Θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες

«Όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ για το 2017.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (βάσει του ESA 100), αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης». Επισημαίνει δε, ότι «με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις».

Σημειώνεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ είναι «καθαρό» και εάν συμπεριληφθούν το κοινωνικό μέρισμα, η πληρωμή οφειλών προς τη ΔΕΗ κ.ά., εκτιμάται ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.