Τέλος εποχής στην Άρσεναλ: Το adieu του Αρσέν Βενγκέρ

Τέλος εποχής στην Άρσεναλ: Το adieu του Αρσέν Βενγκέρ

Μετά από 22 χρόνια ο Αλσατός τεχνικός αποχωρεί από τον πάγκο της λονδρέζικης ομάδας

Τέλος εποχής για την Άρσεναλ, καθώς ο επί 22 χρόνια προπονητής της ομάδας, Αρσέν Βενγκέρ, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος της χρονιάς, υπό το βάρος των πιέσεων και από τους οπαδούς της Άρσεναλ, οι οποίοι του επιρρίπτουν τις ευθύνες για τη φετινή μέτρια σεζόν των «κανονιέρηδων».

«Μετά από προσεκτική περισυλλογή και μετά από συζητήσεις με τον σύλλογο, αισθάνομαι ότι αυτή είναι η κατάλληση στιγμή για μένα να αποχωρήσω στο τέλος της χρονιάς», δήλωσε ο Αλσατός τεχνικός, τονίζοντας ότι ήταν προνόμιό του να υπηρετεί την Άρσεναλ για τόσα χρόνια και καλώντας τους οπαδούς να στηρίξουν την ομάδα.

Ο Βενγκέρ ανέλαβε τις τύχες της Άρσεναλ το 1996. Η επιλογή της διοίκησης της ομάδας να φέρει τον Αλσατό τεχνικό στο Λονδίνο έμοιαζε παράδοξη: είχαν περάσει οκτώ χρόνια από το μοναδικό του πρωτάθλημα, με τη Μονακό το 1988, και επί ενάμιση χρόνο προπονούσε μία ιαπωνική ομάδα. Και το παρουσιαστικό του, που παραπέμπει περισσότερο σε αυστηρό καθηγητή παρά σε προπονητή ποδοσφαίρου, επίσης δε βοηθούσε. Όμως ο Βενγκέρ ήξερε τι έκανε, και αυτό φάνηκε άμεσα. Οι πρώτες του μεταγραφές ήταν οι συμπατριώτες του Πατρίκ Βιεϊρά και Εμανουέλ Πετί, που αποδείχθηκαν κομβικοί για τα «χρυσά» χρόνια της Άρσεναλ, όπως και οι Νικολά Ανελκά και Μαρκ Όφερμαρς.

Το 1998 ο Βενγκέρ οδήγησε τους «κανονιέρηδες» στην κατάκτηση του νταμπλ, για πρώτη φορά από το 1971. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες μεταγραφές, με σημαντικότερη αυτήν του Τιερί Ανρί το 1999. Υπό την καθοδήγηση του Αλσατού, η Άρσεναλ κατέκτησε ακόμα δύο πρωταθλήματα (2002, 2004) και έξι κύπελλα, ενώ αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στην Αγγλία το 1998, το 2002 και το 2004. Το 2006 έφτασε κοντά στην κατάκτηση του Champions League, όμως η Άρσεναλ ηττήθηκε στον τελικό από την Μπαρτσελόνα, παίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 18’.

Αυτό που κάνει τον Βενγκέρ ξεχωριστό είναι η προσέγγιση με την οποία αντιμετώπισε το αγγλικό ποδόσφαιρο, συνδυάζοντας τη γαλλική νοοτροπία με τη «σκληρή» λογική των Άγγλων, και χτίζοντας την ομάδα του πάνω σε μία από τις καλύτερες αμυντικές γραμμές στην ιστορία της Premier League, με τους Ντίξον, Γουίντερμπερν, Άνταμς και Μπολντ. Η άμυνα ήταν πάντα σε αυτά τα 22 χρόνια της θητείας του Βενγκέρ το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτιζόταν η κάθε ενδεκάδα.

Τα προβλήματα για την Άρσεναλ άρχισαν όταν ο σύλλογος αναγκάστηκε να περιορίσει το μπάτζετ του για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη «μετακόμισή» του από το ιστορικό Χάιμπουρι στο πολυτελές Emirates, την ώρα που οι αντίπαλοι της Άρσεναλ ξόδευαν όλο και περισσότερα για μεταγραφές. Ο Βενγκέρ προσπάθησε να καλύψει την απόσταση στηριζόμενος σε νέους παίκτες, και ανέδειξε πολλά ταλέντα, όμως οι επιτυχίες ήταν σπάνιες τα τελευταία δέκα χρόνια. Όλα αυτά φυσικά προκάλεσαν γκρίνια στις τάξεις των οπαδών, και πολλοί είναι αυτοί που εδώ και χρόνια απαιτούσαν την αποπομπή του Βενγκέρ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ, αφού ο Αλσατόςε αποφάσισε να φύγει αυτοβούλως...