Σεντένο: Τον Αύγουστο η έξοδος, πιο κοντά στη συμφωνία για το χρέος

Σεντένο: Τον Αύγουστο η έξοδος, πιο κοντά στη συμφωνία για το χρέος

«Είμαστε σε καλό δρόμο για την οριστικοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα»

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες»: την απάντηση αυτή δίνει ο Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στο CNBC, γεγονός που του επιτρέπει να συμπεράνει ότι «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο».

Κατά την άποψη του προέδρου του Eurogroup, «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια».

Η συνέντευξη Σεντένο -στο σκέλος που αφορά τη χώρα μας- έχει ως εξής:

CNBC: Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί τους προσεχείς μήνες σχετίζεται με την Ελλάδα και λέγεται ότι αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για να συζητηθούν ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Άραγε οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για την ελάφρυνση του χρέους έχουν τελικά γεφυρωθεί;

Μ. Σεντένο: Είμαστε σε καλή θέση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες. Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία. Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχει επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο σε αυτά τα ζητήματα και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας.

CNBC: Το ΔΝΤ έχει τονίσει τη σημασία της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για την Ελλάδα εναρμονίζεται σε γενικές γραμμές με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συμπέρασμα είναι ότι τουλάχιστον για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει διανυθεί η μισή απόσταση, έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Επομένως πολλοί αναμένουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Μ. Σεντένο: Όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα έχουν λίγο-πολύ διευθετηθεί. Τώρα πρόκειται να ασχοληθούμε με την πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της όλης διαδικασίας. Το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας, έχοντας υπόψη μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είναι να μπορεί η διαδικασία αυτή να επιβεβαιώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να το πετύχει.

CNBC: Βλέπετε να διαδραματίζει μελλοντικά ρόλο το ΔΝΤ στην Ελλάδα; 

Μ. Σεντένο: Υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό. Θεωρούμε πως αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις -και εργαζόμαστε για να υπάρξουν- τότε το ΔΝΤ μπορεί να εξακολουθήσει να σχετίζεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό -και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπουμε στην ελληνική κοινωνία- να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές την ιδιοκτησία των μέτρων που θα απαιτηθούν για να βαδίσει η Ελλάδα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με δημοσιονομική πολιτική που θα εγγυάται πρόσβαση στις αγορές και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...