Σεντένο: Κλείνουν οι διαφορές για την ελάφρυνση του χρέους

Σεντένο: Κλείνουν οι διαφορές για την ελάφρυνση του χρέους

Επαναλαμβάνει την προσήλωση της ελληνικής πλευράς σε έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο

Αισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα «λίγα ζητήματα» που παραμένουν σχτικά με την ελάφρυσνη του ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στο CNBC.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για την οριστικοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα. Απομένουν λίγα ζητήματα, που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Συνεργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας και έχω την αίσθηση, ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιείται η εαρινή σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα του τρίτου προγράμματος στήριξης. Αρχικά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν ήθελαν να παραχωρήσουν την ελάφρυνση, κατόπιν διαφώνησαν με το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις τους και δεν έχουν καταλήξει για την έκταση των μέτρων που είναι αναγκαία, για να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Το Reuters σημειώνει επίσης, ότι οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης δεν συζητούν παράταση του ελληνικού προγράμματος και μετά την λήξη του, ενώ η Αθήνα θα υπόκειται στην συνήθη επίβλεψη, όπως οι άλλες χώρες που ήταν ενταγμένες σε πρόγραμμα.

Το Reuters μεταδίδει τη δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, ο οποιος απαντά σε δημοσιεύματα για παραχώρηση στην Ελλάδα προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τις αγορές, σημειώνοντας ότι ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Κύπρος αποφάσισαν να ζητήσουν τέτοιου είδους πιστωτική γραμμή, αλλά αντίθετα επέλεξαν την «καθαρή έξοδο». «Δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο», ανέφερε ο Σεντένο.

Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει τελος, ότι στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας–ΔΝΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην Ελλάδα δήλωσε, ότι «οι αγορές βλέπουν πιο ευνοϊκά από πριν την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να υποστηρίξει την Ελλάδα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...