Μουντιάλ συλλόγων με 24 ομάδες σχεδιάζει η FIFA

Μουντιάλ συλλόγων με 24 ομάδες σχεδιάζει η FIFA

Η διοργάνωση θα πρέπει να παράγει τζίρο 650 εκατομμυρίων με 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να είναι βιώσιμη

Τη φιλόδοξη πρότασή της για μία αναβαθμισμένη εκδοχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων παρουσιάζει η FIFA σε ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται το Reuters, με ορίζοντα υλοποίησης του σχεδίου της το 2021, όταν και προγραμματίζεται η πρώτη διευρυμένη διοργάνωση.

Το νέο τουρνουά, σύμφωνα με το έγγραφο, θα διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια (και όχι ετησίως) με 24 ομάδες (αντί για 7) και θα περιλαμβάνει 31 αγώνες, ενώ για να είναι εμπορικά βιώσιμο εκτιμάται ότι πρέπει να αποδίδει τζίρο από 650 εκατ. δολάρια έως 1 δισ. δολάρια.

Στο αναβαθμισμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα συμμετέχουν όλοι οι φιναλίστ του Champions League και όλοι οι νικητές του Europa League των τελευταίων τεσσάρων ετών (συμπεριλαμβανομένης και της χρονιάς την οποία θα διεξάγεται η διοργάνωση). Θα συμμετέχουν επίσης τέσσερις ή πέντε ομάδες από τη Λατινική Αμερική, δύο από την Ασία, δύο από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, δύο από την Αφρική και μία ή καμία από την Ωκεανία. Οι συνολικά 24 ομάδες (μαζί με τη διοργανώτρια) θα χωρίζονται σε 8 ομίλους των 3 ομάδων ο καθένας. Ο πρώτος κάθε ομίλου θα προκρίνεται στην προημιτελική φάση και θα ακολουθούν αγώνες νοκ-άουτ.

Το έγγραφο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της FIFA κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στην Μπογκοτά της Κολομβίας, σύμφωνα με το Reuters.

Βέβαια, το σύστημα αυτό ενέχει τον κίνδυνο μία ομάδα που κατέκτησε έναν διεθνή τίτλο πριν από δύο ή τρία χρόνια, αλλά πλέον έχει υποβιβαστεί, να έχει κανονικά δικαίωμα συμμετοχής σε μία διοργάνωση που υποτίθεται ότι αφορά στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου – και μολονότι κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο να συμβεί με κάποια από τις ομάδες που θα κατακτήσει το Champions League, είναι πιο πιθανό να γίνει στο Copa Libertadores της Λατινικής Αμερικής.

Όσο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που μία ομάδα «προκρίνεται» περισσότερες από μία φορές (π.χ. αν φτάσει δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια στον τελικό του Champions League ή κατακτήσει και το Champions League, και το Europa League), η πρόταση της FIFA προβλέπει ένα σύστημα πρόκρισης με βάση τον συντελεστή της ομάδας που καθορίζεται από τα αποτελέσματά της τα τελευταία χρόνια.

«Το όραμα της FIFA είναι να δημιουργήσει μία νέα διοργάνωση συλλόγων που θα είναι ενδιαφέρουσα, δυναμική, περιεκτική και με πρεστίζ, μέσα από την οποία θα στέφεται ένας αληθινός παγκόσμιος πρωταθλητής συλλόγων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η FIFA εκτιμά ότι για να είναι επιτυχημένη εμπορικά η διοργάνωση θα πρέπει να παράγει τζίρο 650 εκατομμυρίων με 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με το 75% του ποσού αυτού να πηγαίνει στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Όσο για το πώς θα επιλέγεται η διοργανώτρια, τονίζεται ότι απαιτείται «ισχυρή όρεξη για ποδόσφαιρο, υψηλό ενδιαφέρον από τον εμπορικό τομέα για επενδύσεις, υψηλές προοπτικές ανάπτυξης για τους κορυφαίους συλλόγους».

Σχετικά Tags
FIFA