Οι τουρκικές μετοχές έχασαν πάνω από 16 δισ. ευρώ σε δύο εβδομάδες

Οι τουρκικές μετοχές έχασαν πάνω από 16 δισ. ευρώ σε δύο εβδομάδες

Οι απώλειες πιθανόν να συνεχιστούν, σύμφωνα με το Bloomberg

Σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ) ανέρχονται οι απώλειες των τουρκικών μετοχών από τις αρχές Απριλίου, λόγω του μαζικού sell-off που έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τη γειτονική χώρα.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου και τις ανησυχίες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης ορισμένων επιχειρήσεων της χώρας, έχουν πλήξει βαρύτατα τον δείκτη Borsa Istanbul 100 της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος καταγράφει αυτήν την εβδομάδα απώλειες 3,9% και αναμένεται να σημειώσει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2016.

Και σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, είναι πολύ πιθανό οι τουρκικές μετοχές να χάσουν ακόμα περισσότερο έδαφος. Ο δείκτης MACD του BIST 100, ο οποίος επισημαίνει μεταβολές στις τάσεις, δείχνει ότι οι τουρκικές μετοχές πιθανόν να έχουν περάσει σε πτωτική τάση.

Παράλληλα, ο δείκτης DMI που λαμβάνει υπόψη τα καθημερινά υψηλά και χαμηλά της αγοράς, παραμένει από τον Φεβρουάριο σε επίπεδα που υποδεικνύουν ότι η τουρκική αγορά βρίσκεται σε καθοδική φάση.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης Bosra Istanbul 100 μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των 50, των 100 και των 200 τελευταίων ημερών. Για τους τεχνικούς αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, μία σειρά συνεδριάσεων κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο αποτελεί σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική πορεία των μετοχών.