Τα προαπαιτούμενα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές

Τα προαπαιτούμενα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές

Στο «τραπέζι» αγορά ενέργειας, ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων

Η ανάγκη να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση το αργότερο έως το Eurogroup του Ιουνίου επισημάνθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται, ότι η δ' αξιολόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων ύψους 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στο EWG επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων.

Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, το EWG εξέτασε τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση», δηλαδή τον μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο (και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, πρέπει να αναφερθεί, ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Επίσης, υπό συζήτηση παραμένει, κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τον «γαλλικό μηχανισμό», μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, είναι το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φθάνουν τα 27 δισ. ευρώ για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.