Στα δυο οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στα δυο οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων του Βερολίνου θα λάβει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατάφερε να διχάσει τους ευρωπαίους εταίρους και να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα όπως φάνηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες. Αν και η Ελλάδα ήταν το κεντρικό θέμα αυτή της συζήτησης η ελληνική πλευρά απουσίαζε από αυτή. Αντίθετα παρών στο τραπέζι του Washington Group, το οποίο απαρτίζουν οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, ήταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

Εκεί όλοι συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Οι ευρωπαίοι θεσμοί χωρίστηκαν σε δύο μέρη. Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν σε κοινή γραμμή υποστηρίζοντας ότι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς ανταλλάγματα, νέους όρους και δεσμεύσεις είναι αδύνατο να υπάρξει. Απέναντι τους στάθηκε, κυρίως, η Γαλλία υπερασπιζόμενη τον δικό της μηχανισμό απομείωσης του ελληνικού χρέους που είναι συνδεδεμένος με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος λήψης των αποφάσεων για το χρέος μετράει πλέον αντίστροφα και αναμένεται να αναζητηθεί λύση με πολιτικό επίπεδο από τη στιγμή που είναι αδύνατο να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει και αυτό με την σειρά του να λάβει τις αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Στη σκιά των δυο γραμμών που έχουν χαραχθεί από τους δανειστές για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τις συζητήσεις να περνάνε πλέον σε πολιτικό επίπεδο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει σήμερα το πρώτο τετ-α-τετ με το νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Στο ραντεβού αυτό, ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να στείλει στον Τσακαλώτο τα πρώτα μηνύματα για το χρέος, τις δεσμεύσεις, τους αυστηρούς όρους και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας

Η σημερινή συνάντηση των δυο ανδρών αναμένεται να είναι εφ΄ όλης της ύλης γύρω από το ελληνικό ζήτημα και όχι μια απλή συνάντηση γνωριμίας όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή λιτή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι δυο υπουργοί, που συναντώνται για πρώτη φορά στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν να πουν πολλά δεδομένου ότι ο Σολτς είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στο ελληνικό ζήτημα και κεντρικό πρόσωπο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα για την Ελλάδα. Εξάλλου είναι ο άνθρωπος που θα επηρεάσει τους υπουργούς Οικονομικών και άλλων χωρών - «δορυφόρων» του Βερολίνου.

Ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τον προκάτοχο του Βόλφανγκ Σόιμπλε. Θα εμφανιστεί οπαδός του δόγματος για συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, της εφαρμογής «ρήτρας» μη αναστροφής των προ-ψηφισμένων μέτρων και της αυστηρής εποπτείας. Και όλα αυτά με αντάλλαγμα την όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Το χθεσινό EuroWorkingGroup απηύθυνε συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης και να προχωρήσει σε βελτιώσεις και περαιτέρω επεξεργασία του προσχεδίου «Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Μέλλον της Ελλάδας», το οποίο υπέβαλε στους τεχνοκράτες των δανειστών.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών ξεκαθάρισαν χθες πως η ελληνική πλευρά πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και τόνισαν πως μόνο μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν για τεχνικούς λόγους μέχρι τον Αύγουστο (και όχι λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης) θα μετατεθούν για το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας. Το πρόγραμμα αυτό θα βασίζεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική, το 75σέλιδο προσχέδιο της οποίας έγινε όμως δεκτό με επιφυλάξεις, καθώς χαρακτηρίστηκε από τους δανειστές αρκετά γενικόλογο και θεωρητικό, ενώ δυσαρέσκεια προκάλεσε η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, κατά τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνει μόνο εάν προηγηθεί αύξηση της παραγωγικότητας.