Η μυστηριώδης πρόταση δισεκατομμυρίων που απέρριψε η FIFA

Η μυστηριώδης πρόταση δισεκατομμυρίων που απέρριψε η FIFA

Κοινοπραξία επενδυτών ήθελε να δώσει πάνω από 20 δισ. ευρώ για δύο διοργανώσεις

Μία «μυστηριώδης κοινοπραξία» επενδυτών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία προσέφερε το εξωφρενικό ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από 20 δισ. ευρώ) για να αναλάβει τον έλεγχο δύο διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Επικαλούμενη πολλές πηγές με άμεση γνώση του θέματος, η εφημερίδα ανέφερε ότι προσφορά αυτή παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στη συνεδρίαση του συμβουλίου της FIFA που πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας τον Μάρτιο. Η προσφορά αφορούσε στα δικαιώματα για μία πιο εκτεταμένη εκδοχή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, καθώς και στα δικαιώματα μίας νέας προτεινόμενης διοργάνωσης με εθνικές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Ινφαντίνο, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα των επενδυτών και τονίζοντας ότι αυτοί θέλουν μία γρήγορη απόφαση, ζήτησε την έγκριση του συμβουλίου για να προχωρήσει στη συμφωνία με το κονσόρτιουμ, όμως το συμβούλιο την απέρριψε, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, μία τέτοια συμφωνία θα ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς η FIFA δεν έχει ποτέ παραχωρήσει σε τρίτους τον έλεγχο των διοργανώσεών της για οικονομικά οφέλη, κάτι που θα συνιστούσε μία δραματική αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας της FIFA, το οποίο βασίζεται στα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων, τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν η πρόταση των μυστηριωδών επενδυτών προχωρούσε, θα μπορούσαν οι ίδιοι να επιλέξουν ακόμα και το πού θα διεξαχθούν οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που ζητούσαν.

Από την άλλη, βέβαια, η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ινφαντίνο να ενισχύσει τα οικονομικά της FIFA, που επλήγη βαριά από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στους κύκλους της το 2015, εν όψει και της επανεκλογής του που θέλει να πετύχει το 2019.

Σχετικά Tags
FIFA