Αλλαγή ηγεσίας στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα

Αλλαγή ηγεσίας στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα

Ο Γερμανός Christian Sewing νέος διευθύνων σύμβουλος αντί του Βρετανού John Cryan

Ο 47χρονος Γερμανός Christian Sewing επιλέχθηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, αντικαθιστώντας τον Βρετανό John Cryan, ο οποίος κρίθηκε ότι απέτυχε να αναδιοργανώσει στα 3 χρόνια της ηγεσίας του την τράπεζα.

Ο Christian Sewing προβιβάστηκε από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και καλείται να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία, μετά από 3 χρόνια συνεχών ζημιών. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας από το 2015. Εντάχθηκε στην Deutsche Bank το 1989 και εργάστηκε στη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και το Τορόντο.

Ο Sewing έχει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την πορεία της επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche, της οποίας η ταχεία επέκταση κατά τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση, είναι υπεύθυνη για πολλά από τα τρέχοντα δεινά της τράπεζας. Τα έσοδα της υποχώρησαν το 2017 κατά 25% σε σύγκριση με το 2015. Αν και ο Cryan είχε ανακοινώσει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας για να μειώσει το κόστος, το προσωπικό της αυξήθηκε σε πάνω από 41.000 υπαλλήλους στο τέλος του 2017, αυξημένο κατά 4% από το 2015, αλλά προσωπικό της σε θέσεις «κλειδιά» έφυγε.

Παράλληλα, ανέτρεψε τα σχέδια της τράπεζας να πουλήσει την θυγατρική της Postbank, που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική, μετά από χλιαρό ενδιαφέρον από τους αγοραστές. Εν τω μεταξύ, η τράπεζα ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος, ότι θα αναφέρει την τρίτη συνεχή ετήσια απώλεια για το 2017. Η γερμανική κυβέρνηση και πολλοί πολιτικοί επέκριναν την Cryan, ότι κατέβαλε 2,3 δισ. ευρώ σε μπόνους προσωπικού, παρά τις απώλειες αυτές, ποσό που είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Kim Hammonds, δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του, ότι η τράπεζα ήταν «η πιο δυσλειτουργική εταιρεία», για την οποία είχε εργαστεί ποτέ.