Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης

Από το EWG ξεκινάει την Πέμπτη η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στην τελική ευθεία μπαίνει το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης με τα 88 προαπαιτούμενα αμέσως μετά το Πάσχα, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αξιολόγηση.

Πρώτος σταθμός η συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) την Πέμπτη 12 Απριλίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να δώσει το στίγμα του αναπτυξιακού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, έναν απολογισμό για την πορεία των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, ενώ δεν αποκλείονται και περαιτέρω συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους σε συνδυασμό με την «γαλλική πρόταση», που είχε κατατεθεί στο προηγούμενο Eurogroup και η οποία στις γενικές γραμμές της αποτελεί ένα σύστημα, που θα συνδέει το ύψος των ετήσιων αποπληρωμών χρέους, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Δεύτερος σταθμός είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, όσον αφορά στη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου.

Τρίτος σταθμός είναι το Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή το αναπτυξιακό σχέδιο από ελληνικής πλευράς.

Τέταρτος σταθμός είναι τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Μαΐου.

Τέλος, εντός του Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων, με βασικό θέμα την 4η αξιολόγηση.