Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μόλις ξεκίνησε

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μόλις ξεκίνησε

Οι δύο πλευρές επέβαλαν δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων καθ' έκαστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ο οποίος επεκτείνεται σε χιλιάδες προϊόντα πέραν του χάλυβα και του αλουμινίου, που ειχε ανακοινώσει αρχικά η Ουάσιγκτον.

Σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με 1.300 εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα, μεταξύ των οποίων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών, στα οποία προτίθεται να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25%, προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το γραφείο του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για εμπορικά θέματα σε διεθνές επίπεδο (USTR) αποκάλυψε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία των οποίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισ. δολάρια.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, καθώς όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Η αξία των προϊόντων αυτών ανήλθε το 2017 στα 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

 

Στον κατάλογο που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσιγκτον με τα κινεζικά προϊόντα περιλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί. Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 μήνες. Κατόπιν, ο USTR θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της «οριστικής» λίστας των προϊόντων. Έχει προγραμματιστεί μια δημόσια ακρόαση την 15η Μαΐου για τους δασμούς.

Η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε δια της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η αντίδρασή της θα είναι να επιβάλλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ», κάτι που έκανε πράξη μόλις λίγες ώρες αργοτερα. Παράλληλα διεμήνυσε, ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Όπως λέει ένα κινεζικό ρητό, είναι ευγενική η ανταπόδοση. Η κινεζική πλευρά θα προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, ίδιας αναλογίας και ίσης ισχύος, εναντίον αμερικανικών προϊόντων βάσει της κινεζικής νομοθεσίας», ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας.

Στην ανακοίνωση του USTR υποστηρίζεται, ότι οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας, που «εξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας να αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».

Η Κίνα διαψεύδει ότι οι νόμοι της ή οι πολιτικές της έχουν σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας και καταγγέλλει, ότι η Ουάσινγκτον επιδίδεται σε τακτικές «εκφοβισμού», τονίζοντας ότι η «μόνη» επιλογή που έχουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είναι η «συνεργασία», αλλά παράλληλα διαμηνύει, πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.