Το σχέδιο που ξεμπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών

Το σχέδιο που ξεμπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών

Θα ξεπαγώνουν γρηγορότερα υπό προϋποθέσεις για όσους ρυθμίζουν τα χρέη τους

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες το τσουνάμι των δεσμεύσεων και κατασχέσεων της Εφορίας. Βλέπουν να κλειδώνουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  κινήσουν χρήματα για τη λειτουργία της επιχείρησής τους ακόμη και για την πληρωμή των αμοιβών του προσωπικού τους.

Έτσι, την ώρα που οι εφορίες διατάσσουν με ρυθμό πολυβόλου τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο πολλοί επαγγελματίες αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Το σκηνικό των καθημερινών «επιδρομών» σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία ασκεί  μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναζήτηση αντιδότου.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως οι συζητήσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο που ορίζει ότι εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους  θα παίρνουν «μια ανάσα» έναντι των δεσμευμένων τραπεζικών τους λογαριασμών. Πρακτικά η συζήτηση αφορά σε ευκολότερη αποδέσμευση, υπό προϋποθέσεις ρύθμισης οφελών, των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ισχύον καθεστώς αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν μπει στο μάτι της εφορίας είναι περίπλοκο ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από την ώρα που θα φτάσει ένα κατασχετήριο στην τράπεζα έως την ώρα όπου θα αποδοθεί τελικά το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό στην εφορία μπορεί να μεσολαβήσει ακόμα και διάστημα ενός έτους.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι άρση κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ( όπως είναι οι τράπεζες) μπορεί να γίνει είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο , είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Στην περίπτωση ρύθμισης των οφειλών όμως, για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ορίζεται για παράδειγμα ότι εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη , η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής. Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς άφησε ανοιχτό χθες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ο οποίος -παραδίδοντας χθες την έκθεση απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2017 στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση , ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε λύσεις για το πώς  θα βρούμε έναν τρόπο οι συμπολίτες μας να μπορέσουν σιγά σιγά να ανταποκριθούν» εξηγώντας ότι « αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και πάγωμά τους».