«Η Κίνα είναι έτοιμη για ανάλογη απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς»

«Η Κίνα είναι έτοιμη για ανάλογη απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς»

Πυρά από τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσινγκτον εν μέσω εντεινόμενων φόβων για εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα ενημέρωσε επίσημα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιβολή δασμών ύψους 611,5 εκατ. δολαρίων (περίπου 500 εκατ. ευρώ) σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,24 δις. ευρώ), μεταξύ των οποίων το χοιρινό κρέας, οι ξηροί καρποί και η αιθανόλη, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στους αμερικανικούς δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, με ημερομηνία της περασμένης Πέμπτης, αλλά που παραδόθηκε μετά το Πάσχα των καθολικών, η Κίνα ενημερώνει ότι από την Κυριακή αύξησε κατά έως και 25% τους δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα.

«Η Κίνα δεν προκαλεί εμπορικό πόλεμο και δεν θέλει να πολεμήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά από την άλλη δεν φοβόμαστε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Έτοιμη και για νέους δασμούς η Κίνα

Η Κίνα θα λάβει αντίμετρα «ανάλογα» και ίδιας κλίμακας εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν περαιτέρω δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον εν μέσω εντεινόμενων φόβων για εμπορικό πόλεμο.

Ο Τσούι Τιανκάι έκανε τα σχόλια αυτά ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα από την αμερικανική πλευρά για επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50-60 δισεκ. δολαρίων.

«Εάν το κάνουν, σίγουρα θα λάβουμε αντίμετρα ανάλογα και ίδιας κλίμακας, ίδιας έντασης», δήλωσε ο Τσούι σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της China Global Television Network (CGTN) και αναμεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να έχουν ως στόχο προϊόντα που ευνοούνται από το πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης του Πεκίνου «Made in China 2025», αν και ίσως περάσουν παραπάνω από δύο μήνες πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.