Πτώση των αγορών από τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο

Πτώση των αγορών από τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο

Υποχωρούν τα διεθνή χρηματιστήρια με τις τεχνολογικές μετοχές να σέρνουν το χορό

Ο νέος γύρος ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς και για τις τεχνολογικές μετοχές μετά τις νέες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Amazon, πλήττει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού υποχωρούσαν 0,6% και 0,7% αντίστοιχα πριν από λίγο και αυτό της Φρανκφούρτης κατά 1,2%. Οι αγορές αυτές ήταν κλειστές χθες, όταν η Wall Street σημείωσε μεγάλες απώλειες. Σημείο πίεσης παρέμειναν οι τεχνολογικές μετοχές, υποχωρώντας πάνω από 1%. Ωστόσο υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street έδειχναν, ότι η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, το δολάριο σταθεροποιήθηκε έναντι του γεν μετά από τρεις ημέρες πτώσης και ο χρυσός και οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν. Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκαναν επίσης βουτιά στη διάρκεια της νύχτας, αν και μικρότερη από αυτή της Wall Street, όπου ο δείκτης S&P 500 έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο του 200 ημερών για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εκτός από τα προβλήματα με τις τεχνολογικές μετοχές, οι επενδυτές ήταν επίσης επιφυλακτικοί μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών από την Κίνα σε 128 προϊόντα των ΗΠΑ, βαθαίνοντας τη διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,45%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης υποχωρούσε έως 1,6%. Ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σημείωσε απώλειες 0,9%.

Κάποιες πωλήσεις σημειώνονταν στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με τις αποδόσεις τους να είναι λίγο πάνω από τα χαμηλά επίπεδα 2 έως 3 μηνών. Η τιμή του πετρελαίου Brent κινήθηκε ανοδικά προς τα 68 δολάρια το βαρέλι, έχοντας μειωθεί χθες πάνω από 3,7%, μετά την είδηση για αύξηση της ρωσικής παραγωγής και την κλιμάκωση της σινοαμερικανικής διαμάχης που επιβάρυναν το κλίμα. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωσε άνοδο 14 σεντς στα 63,15 δολάρια, ενώ η τιμή του χρυσού μειώθηκε 0,2% στα 1.338,08 δολάρια η ουγγιά.