ΟΑΕΔ: Πώς η μείωση της ανεργίας θεμελιώνει την οικονομική ανάπτυξη

ΟΑΕΔ: Πώς η μείωση της ανεργίας θεμελιώνει την οικονομική ανάπτυξη

«Η απορρόφηση της ανεργίας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και προϋπόθεση της ανάπτυξης» λέει η πρόεδρος του Οργανισμού

«Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι η ανεργία βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία και ότι το ποσοστό της έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, τα τρία τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία» δηλώνει η πρόεδρος και διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Μαρία Καραμεσίνη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι, το 2016 και 2017, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στη χώρα μας ήταν πολύ υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η κ. Καραμεσίνη σημειώνει ότι η φράση που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για να συνοψίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» και τονίζει: «Οπωσδήποτε, η ανάπτυξη που αφήνει στο περιθώριο μία μεγάλη ομάδα πολιτών χωρίς δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση, δεν είναι δίκαιη. Γι' αυτό και η καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας».

Ωστόσο, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απορρόφηση της ανεργίας δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ανάπτυξης, που απλώς καθιστά την τελευταία περισσότερο δίκαιη. «Αποτελεί και προϋπόθεση της εισόδου της οικονομίας σε σταθερή ανοδική τροχιά, αφού εξασφαλίζει προβλέψιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της ιδιωτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία πυροδοτεί με τη σειρά της την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, δηλαδή την οικονομική μεγέθυνση». «Ο αναπτυξιακός ρόλος της απορρόφησης της ανεργίας περνάει, επίσης, μέσα από το κανάλι της αύξησης των φορολογικών εσόδων, ως αποτέλεσμα του πρόσθετου εισοδήματος που αντιστοιχεί στην αύξηση των θέσεων εργασίας» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη, διαπιστώνοντας ότι η απορρόφηση της ανεργίας συμβάλλει στη δημοσιονομική σταθερότητα και φέρνει ως παράδειγμα, το «περσινό απρόβλεπτα μεγάλο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, που είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της αύξησης των νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία και της αποκλιμάκωσης της ανεργίας».

Αναλύοντας το θέμα της ανεργίας, η πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕΔ αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να προταχθεί ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι η επιμονή της μακροχρόνιας ανεργίας, της οποίας το ποσοστό παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένο σε σχέση με το 2014. «Τα προγράμματα απασχόλησης των τριών τελευταίων ετών έδιναν όλα προτεραιότητα πρόσβασης στους μακροχρόνια ανέργους και συνέβαλαν σε σημαντική μείωση του αριθμού τους» υποστηρίζει στο Πρακτορείο η κ. Καραμεσίνη.

Αναφερόμενη στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας, η πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕΔ υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, προσανατολίζοντας καλύτερα τις πολιτικές στις ομάδες ανέργων με τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στην εργασία και οικονομικής επιβίωσης.

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ, η κ. Καραμεσίνη αποσαφηνίζει ότι βασικός άξονας του προγράμματος αναδιοργάνωσης του Οργανισμού είναι η ριζική αλλαγή του μοντέλου παροχής υπηρεσιών προς τους ανέργους, τόσο ως προς το τι τους παρέχουμε, όσο και ως προς το πώς τους το παρέχουμε.

«Αποσκοπούμε στο να υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο εργασιακών συμβούλων τον άνεργο κατά την πορεία εργασιακής και επαγγελματικής του ένταξης είτε βοηθώντας τον να αναζητεί μόνος του δουλειά είτε δίνοντάς του τη δυνατότητα να ενταχθεί σε μία ή περισσότερες δράσεις/προγράμματα που να ενισχύουν, μετά την ολοκλήρωσή τους, τις πιθανότητές του να βρει δουλειά σταθερή και συναφή με τους επαγγελματικούς τους στόχους» τονίζει η επικεφαλής διοίκησης του ΟΑΕΔ. «Πετύχαμε να μας εγκριθούν προσλήψεις μεγάλου αριθμού μόνιμων εργασιακών συμβούλων που τους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, σε άμεση επαφή με τους ανέργους και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε μαζί με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να επεκτείνουμε το μοντέλο των ανοιχτών προγραμμάτων, που είναι μονίμως διαθέσιμα στους ανέργους και τους οικονομικούς φορείς που προσφέρουν θέσεις εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης» προσθέτει.