Εκτός προϋπολογισμού οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισίου;

Εκτός προϋπολογισμού οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισίου;

Τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως ορισμένα έργα υπογραμμίζει κυβερνητική έκθεση

Τον κίνδυνο να ξεφύγει ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι κατά 500 εκατομμύρια ευρώ υπογραμμίζει κυβερνητική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ η ίδια έκθεση προειδοποιεί ότι ενδέχεται κάποια έργα να μην έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν να αναθεωρηθούν τα σχέδια για το Ολυμπιακό Χωριό, ώστε να ληφθούν υπόψη τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Εισηγούνται επίσης την κατασκευή ενός μικρότερου Κέντρου Τύπου απο το προϋπολογιζόμενο, ενώ εκτιμούν πως το κέντρο κολύμβησης και τα γύρω έργα κινδυνεύουν να βγουν εκτός προϋπολογισμού κατά έως και 170 εκατομμύρια ευρώ.

«Σε αυτό το σημείο, οι συνολικοί πιθανοί κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί στις περιπτώσεις που ελήφθησαν υπόψη ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζοντας ότι το ποσό αυτό μπορεί να περιοριστεί στα 200 εκατ. Ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν οι προτάσεις της.

«Παρ’όλα αυτά, ο κύριος κίνδυνος είναι να μην παραδοθούν σημαντικά έργα εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες», σημειώνει η έκθεση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε επενδύσεις με δημόσιο χρήμα.

Εν τω μεταξύ, άλλες εκθέσεις από τη Γερουσία και το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η μεγάλη επέκταση του μετρό του Παρισίου πιθανόν να ξεφύγει κατά πολύ από τον προϋπολογισμό, και ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως.