Το πέναλτι που στοίχισε 20 εκατομμύρια ευρώ στην Ουντινέζε

Το πέναλτι που στοίχισε 20 εκατομμύρια ευρώ στην Ουντινέζε

Το... φάντασμα του Μαϊκοσουέλ στοιχειώνει ακόμα την ιταλική ομάδα μετά από έξι σχεδόν χρόνια

Δεν είναι η χρονιά της Ουντινέζε φέτος. Ούτε και πέρυσι ήταν. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια είναι μία μετριότητα για την ομάδα του Ούντινε, που βολοδέρνει στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα της Serie A. Κι όμως: τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι τόσο διαφορετικά αν είχε μπει ένα πέναλτι πριν από πεντέμισι χρόνια…

Ήταν 28 Αυγούστου του 2012 όταν η Ουντινέζε αντιμετώπισε την Μπράγκα στα πλέι-οφ για την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Το πρώτο παιχνίδι στην Πορτογαλία είχε λήξει ισόπαλο 1-1, και εκείνο το βράδυ στο Ούντινε το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, 1-1, τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Αναπόφευκτα, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Και την πήρε η Μπράγκα με 5-4, γιατί ο νεοαποκτηθείς τότε Βραζιλιάνος μέσος Μαϊκοσουέλ είχε μία ατυχή έμπνευση: να εκτελέσει ένα πέναλτι «Πανένκα», στέλνοντας την μπάλα στο κέντρο της εστίας με ψηλοκρεμαστό πλασέ. Όμως ο γκολκίπερ Μπέτο μπλόκαρε άνετα την μπάλα και έστειλε την Ουντινέζε στην… κόλαση.

Ο τότε προπονητής της Ουντινέζε, Φραντσέσκο Γκουιντολίν, αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες σε αυτό το χαμένο πέναλτι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazzetta dello Sport, υποστηρίζοντας ότι αυτό στοίχισε στον σύλλογο τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ, που θα ήταν τα έσοδα από το Champions League.

«Έξι χρόνια μετά, ακόμα δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Ποτέ δεν τον ρώτησα γιατί το εκτέλεσε έτσι. ‘Ήταν δικό μου λάθος, έπρεπε να διαλέξω για τη διαδικασία πέντε παίκτες που είχαν βοηθήσει για να φτάσει η ομάδα σε αυτή τη φάση, όχι τον τελευταίο που ήρθε», ανέφερε ο Γκουιντολίν.

Το ντροπιαστικά χαμένο πέναλτι του Μαϊκοσουέλ τον στιγμάτισε, και μετά από δύο χρόνια στην Ουντινέζε αποχώρησε από την ομάδα και σήμερα αγωνίζεται στην Γκρέμιο. Η Ουντινέζε, από την άλλη, έκτοτε δεν έχει σηκώσει κεφάλι και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τερματίσει στο κάτω μισό της Serie A. Φέτος βρίσκεται μόλις 9 βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού, και ο έκτος προπονητής της από το 2014, ο Μάσιμο Όντο, νιώθει την καρέκλα του να τρίζει μετά από πέντε διαδοχικές ήττες.