Νέο «καμπανάκι» από το ΔΝΤ στην Τουρκία για την οικονομία

Νέο «καμπανάκι» από το ΔΝΤ στην Τουρκία για την οικονομία

Προειδοποιεί για διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε περισσότερο από της Κίνας και της Ινδίας το 2017, φθάνοντας το 7,4% σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Turkstat, όμως την ίδια ώρα το ΔΝΤ προειδοποιεί την Άγκυρα για το «χάσμα» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προειδοποιεί, ότι η έντονη εγχώρια ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αρνητική διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το έλλειμμα του ισοζυγίου παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές, καθώς η Τουρκία στηρίζεται σε εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή της, καθιστώντας την οικονομία της ευάλωτη σε ξαφνικές αλλαγές.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διευρυνθεί φέτος στο 5,3% του ΑΕΠ από 5,2% το 2017, γεγονός που θα το καταστήσει ως το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των κρατών-μελών της G-20, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων στο Bloomberg.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε το 2017 κατά 7,4%, χάρη κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, αλλά και των δημοσίων δαπανών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ και οδηγεί παραδοσιακά στην ανάπτυξη, αυξήθηκε κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση. Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,4% την ίδια περίοδο. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3%, ενώ οι εισαγωγές εκτοξεύθηκαν κατά 22,7%.