Τι άλλαξε με τις αποδείξεις, το αφορολόγητο και τις φορολογικές δηλώσεις

Τι άλλαξε με τις αποδείξεις, το αφορολόγητο και τις φορολογικές δηλώσεις

Ενεργοποιείται νέος κωδικός για δαπάνες, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου

Ανατροπές στις αποδείξεις και τον τρόπο που αυτές δηλώνονται στην εφορία κατά την υποβολή της φορολογικής δηλώσεις έρχονται άμεσα.

Στις νέες φορολογικές δηλώσεις ενεργοποιείται ο κωδικός 049, που αφορά τις δαπάνες που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος. Ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες, οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται.

Οι αποδείξεις των δύο συζύγων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, θα πρέπει να συμπληρωθούν ξεχωριστά. Να σημειωθεί, ότι εάν δεν συμπληρωθεί το ποσό για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, τον φορολογούμενο τον περιμένει πρόστιμο ίσο με το 22% του φόρου, για το ποσό που δεν έχει συμπληρωθεί.

Οι χάρτινες αποδείξεις δεν μετρούν πλέον, αφού το αφορολόγητο οικοδομείται μόνο με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να ξέρουν, ότι δεν έχουν πλέον μεγάλη αξία οι αποδείξεις που πήραν μέσα στο 2017 για ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσήλια.

Η έκπτωση φόρου 10% για τις δαπάνες αυτές καταργήθηκε και οι αποδείξεις μετράνε μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, το οποίο οι περισσότεροι έχουν καλύψει με τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, βενζίνες, ασφάλιστρα και άλλα.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο.

Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών, όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking.

Πώς κατοχυρώνεται η έκπτωση φόρου

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω