Το ΔΝΤ ζητά 10 δισ. από τη Γερμανία για τη διάσωση του ευρώ

Το ΔΝΤ ζητά 10 δισ. από τη Γερμανία για τη διάσωση του ευρώ

Η πρόταση για ένα ταμείο ασφάλειας της Ευρωζώνης απαιτεί τη γενναία συνεισφορά του Βερολίνου

Τη δημιουργία ενός ταμείου που θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες και στο οποίο η Γερμανία θα καταβάλει 10 δισ. ευρώ ετησίως για περίοδο 10 ετών, πρότεινε η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα euractive.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέλεξε μάλιστα το Βερολίνο, για να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη πρόταση. «Στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια οδυνηρή επανάληψη της κρίσης, η Ευρωζώνη χρειάζεται μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Τα σχέδια για ένα τέτοιο ταμείο συζητούνται στην Ευρώπη, με την κάθε χώρα να αναμένεται να συνεισφέρει το 0,35% της οικονομικής της παραγωγής ετησίως.

Έτσι, μέσα σε διάστημα 10 ετών η Γερμανία θα έπρεπε να συγκεντρώσει 100 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η νέα δημοσιονομική ικανότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέπεται να απορροφά τα δικά της χρέη στη χρηματοπιστωτική αγορά.Το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα, θέλει να αποτρέψει την επανάληψη της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Μελλοντικά, μια τέτοια σοβαρή κρίση δεν θα πρέπει να συμβεί, εξήγησαν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, προτείνουν να αποστείλει οικονομική ενίσχυση σε χώρες με υψηλή ανεργία. Αν το ποσοστό ανεργίας σε ένα έτος αυξηθεί περισσότερο από 1% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ετών, τότε τα χρήματα θα κατευθύνονται προς την αντίστοιχη χώρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μοντέλου του ΔΝΤ, το βάθος και η διάρκεια των περιόδων ύφεσης μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50%.

Οι κανόνες έχουν γίνει πολύ περίπλοκοι, λέει το ΔΝΤ, καθώς ένα κράτος που έχει λάβει ενίσχυση, θα πρέπει να καταβάλλει υψηλότερες εισφορές μετά την υποχώρηση της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αντίσταση, διότι οι συνεισφορές των κρατών-μελών τις οποίες σχεδιάζει το ΔΝΤ, είναι τεράστιες. Ιδίως όταν η Ευρώπη εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο, να εξοπλίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με πρόσθετους πόρους, για να βοηθήσει τα κράτη, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ πιστεύει, ότι η σημερινή κατάσταση είναι σχεδόν ευνοϊκή: «Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση για ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, προσφέρει μια ιδιαίτερα καλή ευκαιρία για ενίσχυση της Ευρωζώνης», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Ωστόσο, η πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ευνοϊκό, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι εντός των επόμενων 12 μηνών δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει την υλοποίηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων του για την Ευρώπη. Εντούτοις, οι προτάσεις του είναι αμφιλεγόμενες. Οι Γερμανοί θέλουν να επεκτείνουν το πακέτο διάσωσης του ESM. Ταυτόχρονα, επικρατούν διαφωνίες σχετικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την ασφάλεια καταθέσεων. Ο Νότος θέλει περισσότερα χρήματα και ο Βορράς εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να συνεισφέρει.

Το αν η πρόταση θα βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι αμφισβητήσιμη, όχι μόνο λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται. Εξάλλου, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επιλύσουν μόνοι τους τις κρίσεις, χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.