Μπλέξανε οι γραμμές στην ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση

Μπλέξανε οι γραμμές στην ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση

Αντιφατικά μηνύματα για την τύχη του προγράμματος από Νοβότνι και Λιίκανεν

Αντιφατικά μηνύματα γύρω από την τύχη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στέλνουν με σημερινές δηλώσεις τους δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εντείνοντας την αγωνία εν όψει του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των αγορών ομολόγων.

Ο Φινλανδός Έρκι Λιίκανεν, μιλώντας στο CNBC, εκτίμησε πως εκείνοι που προεξοφλούν από τώρα το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πιθανόν να βιάζονται, σημειώνοντας ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο της παράτασης λόγω πολιτικών κινδύνων.

“Είμαστε προσεκτικοί με την επικοινωνιακή μας πολιτική. Είπαμε ότι παρατείνουμε τις αγορές ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά και μετέπειτα αν χρειαστεί. Και η νομισματική μας πολιτική θα βασίζεται σε στοιχεία. Επομένως, κάθε φορά θα πρέπει να ακολουθούμε τα νέα στοιχεία”, ανέφερε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν απότομες αλλαγές στα επιτόκια της ΕΚΤ, “ακόμα και αν μια μέρα οι αγορές ομολόγων τελειώσουν”.

Αντίθετη είναι η εκτίμηση του Αυστριακού Έβαλντ Νοβότνι, που θεωρεί πιθανό να αποφασίσει φέτος το καλοκαίρι η ΕΚΤ να μειώσει δραστικά τις αγορές ομολόγων, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται.

“Αυτό το πρόγραμμα αγοράς διαρκεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018. Θα πρέπει να αποφασίσουμε το καλοκαίρι τι θα συμβεί μετά”, δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters. “Και πιστεύω ότι, εάν έχουμε μια κατάσταση σαν αυτή που τώρα αναμένουμε … θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε αυτό το πρόγραμμα σημαντικά και να κινηθούμε προς το τέλος του προγράμματος”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα διδάγματα από την προηγούμενη μείωση των αγορών ομολόγων και την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), δήλωσε: “Θα πρέπει κανείς να ενεργεί όταν είναι απαραίτητο [...] προκειμένου να αποφύγει να είναι πίσω από τις εξελίξεις”.

“Άρα το να περιμένει πάρα πολύ είναι προβληματικό. Ένα άλλο είναι να προσεγγίζει τα βήματα πολύ προσεκτικά και να τα επικοινωνεί εγκαίρως”, υπογράμμισε.