Τι φοβίζει τις αγορές στα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Τι φοβίζει τις αγορές στα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Το CNBC αναλύει τις ανησυχίες που προκύπτουν κυρίως από τα «κόκκινα» δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να φέρουν σύντομα νέα προβλήματα στην Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ελέγχει πόσο υγιείς είναι μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης αναφέρει σε δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα του το CNBC.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας –Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank- υποβάλλονται σε stress tests νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω του γεγονός ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και τόσο οι αγορές, όσο και οι πιστωτές της, επιθυμούν να διασφαλίσουν, ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να σταθεί όρθιο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο αμερικανικό δίκτυο του διευθυντή στην επενδυτική τράπεζα AXIA Ventures Group, Τζόνας Φλοριάνι, ότι «υπάρχουν πολλοί φόβοι στις αγορές, ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια αρνητική έκπληξη, για τουλάχιστον μία ή δύο τράπεζες». Εκφράζει δε την ελπίδα του, ότι «οι ρυθμιστικές αρχές θα ενεργήσουν λογικά», σημειώνοντας ωστόσο σχετικά με το υψηλό επίπεδο των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ότι «είναι ένα τραπεζικό σύστημα, που πρέπει να διορθωθεί».

Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει το γεγονός, ότι ο αρνητικός παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας του παρελθόντος δεν υφίσταται προς το παρόν. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να περάσουν από τα stress tests, χωρίς να προκύψει η ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα λοιπόν η σύστασή του προς τους επενδυτές είναι «buy» για τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή τους προτρέπει να επενδύσουν σε αυτές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, αν και από τα stress tests του 2015 και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί συνολικά με περίπου 15 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τότε, ωστόσο αν βρεθεί κάποιο πρόβλημα σε τουλάχιστον μία τράπεζα, θα συμπαρασύρει και τις άλλες τρεις τράπεζες, δεδομένου ότι είναι όλες εκτεθειμένες στην ίδια οικονομία. «Αν κάποια (τράπεζα) είχε κάποιο πρόβλημα, θα υπάρξουν επιπτώσεις για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν» σημειώνει.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) στην Ευρωζώνη φθάνοντας στο 47% του συνόλου των χορηγήσεων τους. Υπογραμμίζεται δε, ότι αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της Ιταλίας, το οποίο ανερχόταν στο 12%. Ακόμη, γίνεται αναφορά σε πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, ότι παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει ακόμα ένα «τεράστιο πρόβλημα» με τα επισφαλή δάνεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της UBS για την Ευρωζώνη Ρικάρντο Γκαρσία, οι προσπάθειες των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μπορεί να μην ικανοποιήσουν τις εποπτικές αρχές. Ο ίδιος δήλωσε στο CNBC, ότι είναι πιθανό τα stress tests να αναδείξουν κενά στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, αν και ο ίδιος δεν αναμένει «δραματικές εξελίξεις» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως επισημαίνει, το ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση. Η διάσταση αυτή όπως σημειώνει η αρθρογράφος, αφορά στη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, καθώς μια αρνητική τροπή με τις τράπεζες θα θέσει εμπόδια στην έξοδο της χώρας από αυτό, κάτι που δεν θέλει ούτε η ΕΕ.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη μείωση του επιπέδου των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς τους, κάτι που όπως αναφέρει, κάνει ορισμένους αναλυτές αισιόδοξους ενόψει των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων. Μιλώντας στο CNBC ο διευθυντής έρευνας στην Τράπεζα Επενδύσεων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, είπε ότι αφενός είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς το αποτέλεσμα των stress tests, αφετέρου η κεφαλαιακή θέση των τεσσάρων τραπεζών είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό, τι στο παρελθόν. Τονίζει δε, ότι «το βασικό σενάριο σήμερα είναι πολύ πιο ευνοϊκό σε σύγκριση με το 2015 και αυτό υποδηλώνει την καλύτερη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με 3 χρόνια νωρίτερα».

Το CNBC επισημαίνει, ότι «τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΕΕ, θέλουν να πουλήσουν ένα success story, καθώς θέλουν να αποδείξουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει». Προσθέτει δε, ότι «η ανάδειξη σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών στα stress tests θα πυρπολήσουν και το αφήγημα της κυβέρνησης για “καθαρή έξοδο”». Καταλήγοντας σημειώνει, ότι «ττο βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των stress tests τον Μάιο, προκειμένου να διαπιστώσουν τι πρόκειται να γίνει το καλοκαίρι: εάν οι δανειστές αναγκάσουν την Αθήνα να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη μετά τον Αύγουστο λόγω αρνητικού αποτελέσματος στα stress tests, οι ελληνικές μετοχές θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις, ενώ τα spread των ελληνικών ομολόγων θα εκτιναχθούν».