Δύο οι υποψηφιότητες για το Μουντιάλ του 2016

Δύο οι υποψηφιότητες για το Μουντιάλ του 2016

Αλλάζει άρδην η διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας χώρας, μετά τις καταγγελίες για Ρωσία και Κατάρ

Ως “δίκαια, αντικειμενική και διαφανή” χαρακτήρισε τη διαδικασία της διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2026 ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοινώνοντας και επισήμως ότι οι υποψηφιότητες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης είναι δύο: αυτή του Μαρόκου, και η κοινή υποψηφιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού.

“Προκαλώ οποιονδήποτε να υποδείξει έναν οργανισμό που να διεξάγει μία διαγωνιστική διαδικασία τόσο δίκαια, αντικειμενική και διαφανή όπως αυτή που διεξάγει η FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026”, ανέφερε ο Ινφαντίνο, προσθέτοντας: “Η FIFA έχει επικριθεί βαρύτατα για το πώς προχώρησε στην επιλογή διοργανωτών στο παρελθόν. Ήταν υποχρέωσή μας να μάθουμε από αυτό και να μην αφήσουμε περιθώρια αμφιβολίας ή υποκειμενικότητας”.

Μετά τις καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο επελέγησαν ως διοργανώτριες η Ρωσία φέτος και το Κατάρ το 2022, η FIFA άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγεί η χώρα ή οι χώρες που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2026. Έτσι, μία ομάδα κρούσης της FIFA θα μελετήσει αναλυτικά τα σχέδια των υποψήφιων χωρών και θα τα αξιολογήσει με βάση ένα point system, και αν κάποια από τις δύο δεν πιάσει το απαραίτητο “σκορ”, τότε θα αποκλειστεί από την ψηφοφορία, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα ψήφου και οι 211 χώρες-μέλη της FIFA.

Το κάθε βήμα ξεχωριστά είναι καταγεγραμμένο και ανοιχτό στο κοινό, από την υποβολή της υποψηφιότητας σε κάθε γύρο αξιολόγησης και μέχρι τη διαδικασία λήψης αποφάσεων”, δήλωσε η γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα.

Η απόφαση για το πού θα διεξαχθεί η διοργάνωση θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στην ετήσια συνέλευση της FIFA στη Μόσχα.