Ελβετία, η μεγάλη κερδισμένη του Μουντιάλ (και των Ολυμπιακών)

Ελβετία, η μεγάλη κερδισμένη του Μουντιάλ (και των Ολυμπιακών)

Το παράδοξο που ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση

Ανεξάρτητα από το πώς θα τα πάει η εθνική ομάδα της Ελβετίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας, η Ελβετία θα είναι η… νικήτρια του Μουντιάλ. Τουλάχιστον από οικονομικής άποψης.

Η Ελβετία είναι η χώρα όπου έχουν την έδρα τους μεταξύ άλλων η FIFA, η UEFA και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, και έτσι κάθε χρονιά που έχουμε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, η ελβετική οικονομία παίρνει τα πάνω της. Κι αυτό, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, λόγω του παράδοξου στη μεθοδολογία με την οποία υπολογίζεται διεθνώς το ΑΕΠ μίας χώρας, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα έσοδα της διοργανώτριας αρχής από διοργανώσεις που διεξάγονται σε άλλες χώρες, εφόσον αυτή έχει την έδρα της στη συγκεκριμένη χώρα. Έτσι, τεχνικά ο τζίρος της FIFA από το Μουντιάλ θα εγγραφεί στο ΑΕΠ της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας, σε χρονιές Μουντιάλ και Ολυμπιακών Αγώνων (δηλαδή χρόνο παρά χρόνο) το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 0,1-0,2%, ενώ τις ενδιάμεσες χρονιές χωρίς μεγάλα αθλητικά γεγονότα η επίδραση στο ελβετικό ΑΕΠ είναι αρνητική.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ακόμα κι αν το τρόπαιο φέτος το πάρει η Βραζιλία ή η Γερμανία, οι Ελβετοί οπαδοί μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς: τουλάχιστον τα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα «εξ ορισμού ανήκουν στην ελβετική οικονομική δραστηριότητα», σύμφωνα με τον Ρόναλντ Ίντεργκραντ, επικεφαλής βραχυχρόνιων οικονομικών αναλύσεων της SECO.