Το… διαστημικό μπόνους της Tesla στον Elon Musk

Το… διαστημικό μπόνους της Tesla στον Elon Musk

Ο εκκεντρικός μεγιστάνας οσονούπω ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αν και εφόσον...

Οι μέτοχοι της Tesla -εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων -ενέκριναν μια τεράστια συμφωνία αμοιβής για τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Elon Musk, αξίας περίπου 2,6 δισ. δολάρια. Θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη συμφωνία πληρωμής με βάση τις μετοχές στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ.

Ο 46χρονος εκκεντρικός μεγιστάνας, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, θα αποκτήσει τις μετοχές μόνο αν η Tesla φτάσει ορισμένους στόχους που σχετίζονται με μετρήσεις όπως οι πωλήσεις και η τιμή της μετοχής.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ως τεστ υποστήριξης της ηγεσίας του Musk, ο οποίος κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της εταιρείας και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Ορισμένοι μέτοχοι είπαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση, αλλά εξέχοντες συμβουλευτικές ομάδες υποστήριξαν ότι ήταν υπερβολικά γενναιόδωροι.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο περίπου 3% μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας. Περίπου το 73% των ψήφων ήταν υπέρ του σχεδίου, εξαιρουμένων των μετοχών που κατείχε ο κ. Musk και ο αδελφός του.

Το δεκαετές πλάνο απαιτεί την κατανομή των μετοχών σε δόσεις, με την πρώτη ανάθεση στην επιχείρηση να φτάνει τα 100 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Για να λάβει ο κ. Musk το πλήρες «βραβείο», η αξία της Tesla θα πρέπει να περάσει στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 55 δισ. δολαρίων.