Σουηδικό ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα

Σουηδικό ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα

Το Bloomberg αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Hoist Finance για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Στο ενδιαφέρον της σουηδικής εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hoist Finance ΑΒ να αγοράσει μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Bloomberg.

Η Hoist αγοράζει και αναδιοργανώνει επισφαλή δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Οι αγορές της περιλαμβάνουν την Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια είχε στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην Ιταλία, αλλά τώρα εστιάζει την προσοχή στην Ελλάδα, την οποία αντιμετωπίζει ως ένα πιθανό χρυσωρυχείο, όπως αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σχεδόν το 45% των συνολικών τους χορηγήσεων.

Μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος τη σουηδικής εταιρείας Klaus-Anders Nysteen, είπε ότι «έχουν ειπωθεί πολλά μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά έφθασε η ώρα να γίνουν πράξεις». Τονίζει δε, ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν πλέον φθάσει στο σημείο, όπου είναι πρόθυμες και έτοιμες να εκχωρήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους και πλέον υπάρχει ο σχετικός κανονισμός, επομένως θα είναι μια αποτελεσματική και καλή αγορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Hoist, η σουηδική εταιρεία «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια θέση τραπεζικού εταίρου σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε "κόκκινα" καταναλωτικά δάνεια».

Η Hoist πάντως επισημαίνει, ότι ενώ το αποθεματικό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό στην Ελλάδα, σημειώθηκε σταθερή μείωση του τα τελευταία χρόνια και ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένος. Όπως δήλωσε ο Nysteen στο Bloomberg, ο ίδιος έχει συναντηθεί με τις διοικήσεις τόσο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όσο και με της Τράπεζας της Ελλάδος και αναφέρει ότι «καταλαβαίνω και βλέπω, ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ανακεφαλαιοποίση τους». Προσθέτει ωστόσο, ότι «η εκποίηση των "κόκκινων" δανείων είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Hoist εισήλθε στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2016 μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εταιρεία συμμετείχε σε κοινοπραξία, που είχε επιλεγεί για τη διαχείριση του συνολικού μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων 16 ελληνικών τραπεζών υπό εκκαθάριση.