Κομισιόν : Καμία ανάμειξη στη ΔΕΠΑ – Gazprom : Δεν λάβαμε εγγυήσεις

Είναι επίσημο : Τα χρέη φταίνε για το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ !

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Κομισιόν διαψεύδει κάθε ανάμειξή της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, σχετικά με τις διαρροές ότι η Gazprom απέσυρε το ενδιαφέρον της λόγω ευρωπαϊκών ενστάσεων. “Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πια Αρενκίλντε. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πηγές της Κομισιόν τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αποσύρθηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων της ΔΕΠΑ από χρέη προς αυτή και της μη παροχής εγγυήσεων ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, "όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο", και πρόσθεσε ότι "ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ".

Δηλαδή, πολύ απλά, οι Ρώσοι λένε ότι δεν είναι δυνατόν να αγοράσουμε μια εταιρεία, στην οποία ιδιώτες οφείλουν περί τα 300 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, και το αντίτιμο της συμφωνίας να οριστικοποιηθεί χωρίς να συνυπολογιστούν όλα αυτά.

Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε τα εξής: "Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα"

Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης προκάλεσε αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο, που κατέγραψε πιέσεις 4,69%. 

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν το news.gr, που έχει μεταδώσει από την πρώτη στιγμή τους πραγματικούς λόγους, για τους οποίους χάλασε το deal :

Το “Όχι” των Ρώσων της Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, που άφησε στην ουσία “ορφανή” τη ναυαρχίδα των ιδιωτικοποιήσεων της χώρας μας, αποτελεί παταγώδη αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν οφείλεται στις ευρωπαϊκές πιέσεις, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, ούτε σε άλλες – τεχνικού ύφους – διαφωνίες της ελληνικής πλευράς με τους Ρώσους.

Η πραγματική, η ουσιαστική αιτία βρίσκεται στο γεγονός πως, σε μια περίοδο μνημονίου και κρίσης χρέους για την Ελλάδα, όπου ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της λιτότητας, γνωστοί οφειλέτες προς τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ εξακολουθούν να χρωστούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Για την ιστορία, να σας αναφέρουμε ότι – με βάση νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τη ΔΕΠΑ -, μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, για τα ποσά που οφείλουν στην επιχείρηση εταιρείες, που εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές, προκύπτουν τα ακόλουθα χρέη : 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ : 111,45 εκατομμύρια ευρώ 

ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE : 29.85 εκ. ευρώ 

PROTERGIA AE : 46.45 εκ. ευρώ 

ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ : 48,31 εκ. ευρώ 

MOTOR OIL ΕΛΛΑΣ : 36.96 εκ. ευρώ

ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ : 25.55 εκ. ευρώ

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα έγγραφα, που είχαν διαβιβαστεί το 2012, διευκρινιζόταν ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου – που εμφανιζόταν να κατέχει τις ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE, PROTERGIA AE - είχε, αθροιστικά, οφειλές ύψους 182.66 εκ. ευρώ, ενώ φέτος έχει ήδη 187,75 εκ. ευρώ. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει την ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται προφανές για ποιο λόγο ο ρωσικός κολοσσός απέσυρε το ενδιαφέρον του :

Ποιος, άλλωστε, θα έβαζε τα χρήματά του σε μια επιχείρηση, που έχει λαμβάνειν – άγνωστο πότε – συνολικά σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ (298), δηλαδή ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 12% του φετινού στόχου των ιδιωτικοποιήσεων ; Και, επιπλέον, του ζητάνε στην ουσία να κάνει τον... εισπράκτορα αυτών των χρεών (αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Gazprom, με δηλώσεις του) ; 

Ποιος, άλλωστε, θα έβαζε τα χρήματά του σε μια επιχείρηση, οφειλέτες της οποίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετύχουν κούρεμα – αν όχι πλήρη διαγραφή – των χρεών τους ; Δηλαδή, να φάνε τα χρήματα της ΔΕΠΑ, όπως έφαγαν ήδη δεκάδες εκατομμύρια από τη ΔΕΗ ;

Και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό ; Με την αποτυχία και ακύρωση κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει σε πλήρη και... αγαστή συνεργασία με τους γνωστούς αγνώστους... “λειτουργούς” του Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού επρόκειτο να καλυφθεί από τα έσοδα της πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (και για το διαχειριστή αποσύρθηκαν οι Ρώσοι της Sintez και έμεινε μόνο η αζέρικη Socar), το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα καλυφθεί η τρύπα, που αναμένεται να προκληθεί από την αποτυχία του διαγωνισμού.

Και, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο ;

Μα, φυσικά, ξανά ο ελληνικός λαός. Με μέτρα, όπως νέοι φόροι και μειώσεις μισθών.

Κάποιοι, δηλαδή, εξακολουθούν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος των φορολογουμένων.

Εμείς θα επανέλθουμε με στοιχεία και αποδείξεις.

Γιατί, τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ μεγάλα και παίζονται στις πλάτες όλων μας.

 

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...