Ρουμπινί: Κάτω από τα 1.000 δολάρια ο χρυσός ως το 2015

Το προσωνύμιο Dr. Doom, η “Δόκτωρ Όλεθρος”, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι διάσημος για τις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις του. Αυτή τη φορά στο “στόχαστρο” του γνωστού οικονομολόγου μπήκε ο χρυσός, που σύμφωνα με τον Ρουμπινί μέχρι το 2015 θα έχει πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή του χρυσού τους τελευταίους μήνες κινείται έντονα πτωτικά, έχοντας φτάσει κάτω από τα 1.400 δολάρια και προκαλώντας ανησυχία σε όσους έχουν επενδύσει στο πολύτιμο μέταλλο. Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, υπάρχει όντως λόγος ανησυχίας.

Εξηγώντας τη θέση του, ο Ρουμπινί τονίζει τα εξής:

1. Ο χρυσός ενισχύεται σε εποχές σοβαρών οικονομικών,χρηματοπιστωτικών και γεωπολιτικών κινδύνων, όμως αυτό δεν τον καθιστά ασφαλή επένδυση, καθώς υπήρξαν σημαντικές πτώσεις στην τιμή του εν μέσω της βαθιάς κρίσης του 2008 και 2009.

2. Ο χρυσός αποδίδει περισσότερο σε εποχές με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, όμως ο πληθωρισμός σε παγκόσμια κλίμακα είναι χαμηλός και με περαιτέρω πτωτικές τάσεις.

3. Ο χρυσός δεν παράγει κανένα εισόδημα, σε αντίθεση π.χ. με τα ομόλογα ή το ενοίκιο μίας ιδιοκτησίας, και επομένως “ποιος χρειάζεται τον χρυσό, που έχει αποδώσει πολύ λιγότερο από τις αρχές του 2009 σε σχέση με τις μετοχές;”, όπως σημειώνει.

4. Η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει κανείς χρυσό είναι όταν οι πραγματικές επιστροφές σε μετρητά και ομόλογα είναι αρνητικές με πτωτικές τάσεις, και άρα όχι τώρα.

5. Τα υψηλά κρατικά χρέη πολλών χωρών δε ωθούν τους επενδυτές προς το χρυσό και μακριά από τις μετοχές, αλλά αντίθετα χώρες με υψηλά αποθέματα χρυσού μπαίνουν στον πειρασμό να τα “ξεφορτωθούν” για να μειώσουν το χρέος τους.

6. Οι συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ έχουν “διαφημίσει” τόσο πολύ σαν επένδυση το χρυσό, που πλέον έχει γίνει αντιπαραγωγικός.